Thajsko – 1.díl – přípravy a let Vlog

Odletět na vánoce do tepla byl můj dlouhodobý sen. Vždy se ale našlo nějaké ALE, aby to nevyšlo. Letos, na své půlkulaté narozeniny, jsem své přání vyslovila pořádně nahlas….  A kupodivu se najednou žádné ale neobjevilo.  Navíc jsme to pojali jako společný dárek k vánocům a můj a Dominiky dárek k narozeninám (ona slavila patnáctiny přímo tam). Syn bohužel musel kvůli škole zůstat doma, ale on si teplo užil vloni a za necelý měsíc odlétá na stipendium do Argentiny.

A tak jsme začali plánovat svou dovolenou v Thajsku. Určitě to doporučuji každému z vás. Thajsko je úžasná země a stojí to za to. I kdybych dalších pár let neměla jet nikam, tak to za to stálo.
Protože jsme jeli na vlastní pěst, bez cestovky, rozhodla jsem se postupně na stránky zpracovat naše postřehy a zkušenosti, protože i mně toto pomohlo před odjezdem a byla jsem ráda za každou stránku s cestovatelskými zápisky. Berte v potaz, že to je moje osobní subjektivní hodnocení a jak říká můj manžel, tak Radovánek je můj nevlastní bratr a už z principu se na vše koukám pozitivně a líbí se mi téměř všude.


Začnu tím, proč je zbytečné na cestu platit cestovku. Pokud umíte základní angličtinu (ano, opravdu stačí přítomný čas a nějaká ta slovíčka) a jste ochotni strávit nějakou tu dobu hledání na internetu, tak je opravdu zbytečné vyhledávat organizovanou akci. Z naší trojky jednoznačně nejlépe mluvila Dominika a i pro ní to byla premiéra a myslím, že jí hodně dala … alespoň odvahu mluvit a zjištění, že angličtina otvírá dveře….  a šlo jí to opravdu výborně 🙂 Já si dala na Nový rok předsevzetí na angličtině intenzivně pracovat…. 
První co potřebujete, jsou letenky. Ty je dobré hledat hodně dopředu a důkladně. My začali až v druhé půlce října a každý den hledání bohužel zvyšoval ceny letenek. Ideální čas na cestu do Thajska je prý od druhé půlky listopadu do února. Letenky chce ale začít hledat už koncem léta nebo během něj. A pokud se už do Thajska vypravíte, tak nemá smysl jezdit na méně než 14 dní. My jsme v Thajsku čistého času strávili 22 dní. Nejdražší položkou vaší cesty jsou většinou letenky a tak si to prostě užijte. 
My jsme nakonec koupili letenky od Emirates – let s přestupem v Dubaji, sice byly o chlup dražší než od jiné společnosti, ale tam byl odlet z Budapešti a my mohli letět z Prahy. Společnost Emirates je zatím nejlepší, se kterou jsme letěli. Komfortní Boeing 777, velká nabídka filmů u každého sedadla, skvělé jídlo (dokonce po rezervaci přes net předem mi připravili veganské menu).
Kromě filmů (pouštěla jsem si pohádky v angličtině s anglickými titulky nebo filmy v ruštině s anglickými titulky :-)) jste mohli celkem 12 hodin letu vyplnit muzikou nebo třeba hraním her, které počítač v sedačce nabízel také hodně. Letenky objednáte a uhradíte přes net. 

 

Díky přestupu se let jsme let zvládli bez problémů, celkem rychle to uteklo. Časový posun v Thajsku je plus šest hodin.
Kromě letenek do Bangkoku jsme si koupili přes net i letenky z Bangkoku na Phuket. Ale pokud vás nezajímají památky, tak si můžete rovnou koupit letenky na Phuket nebo Krabi, kam lítají mezinárodní linky.

Ubytování jsme také zajišťovali přes net, ale o tom a trase naší cesty napíšu v dalším článku více.

 

Ještě pár rad před odletem:

Zkontrolujte si platnost pasů – musí být platné ještě 6 měsíců po opuštění Thajska. Vízum není do 30ti dnů pobytu třeba. Dobré je se nechat naočkovat – my si dali břišní tyfus a žloutenku typu A. Určitě si neberte moc oblečení. My jsme ho táhli zbytečně moc a stejně jsme ho neunosili.

Opravdu stačí jen plavky, nějaké to tričko, kraťasy či sukni, jedny šaty a žabky.


Nic víc potřebovat nebudete a navíc se to dá nechat na místě i velice levně vyprat. Určitě si neberte víc bot. Stačí jedny pohodlné na cestu (na tu se vybavte i mikinou, protože na letištích je díky klimatizaci celkem frišno). Na místě úplně stačí jen žabky.
Vezli jsme s sebou redukci do zásuvky (stejnou jaká se vozí do USA), ale nakonec jsme zjistili, že na hotelích šly do zásuvek zastrčit i naše konce.
V Thajsku se platí Báthy. 100BTH je cca 68,- Kč (tedy v době naší cesty). Všude vám vymění eura nebo můžete vybírat z karty, ale tam je poplatek.
Vybavte se repelentem do zásuvky, pokud budete mít ubytování v džungli, tak jej využijete. Samozřejmě vezměte opalovací krémy. A něco na poopalování. Krémy si tam můžete dokoupit, ale většina místních prostředků po obalování obsahuje bělící složky 🙂 

 

Na pláž jsou nejlepší prostěradla – my je měli batikované. Je zbytečné tahat plážové osušky, protože jsou těžké a lepí se na ně písek, který je zde velice jemný. Navíc tu díky vzdušné vlhkosti vše špatně schne, takže osušky jsou stále lehce navlhlé… prostě prostěradlo je the best 🙂

Přibalte si nožík, bude se vám hodit na ovoce, které si můžete nakoupit na trhu. Ten dejte samozřejmě do kufru 🙂

Další díly:

  1. díl – přípravy a let 

  2. díl – ubytování 

  3. díl – Bangkok – Khao san road 

  4. díl – doprava

  5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 

  6. díl – Bangkok – královské město

  7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

  8. díl – Patong 

  9. díl – Paradise Beach

10. díl – domečky pro duchy 

11. díl – Cape Panwa

12. díl – Phuket a umění  

13. díl – odjezd na Phi Phi 

14. díl – Phi Phi 

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

19. díl – Koh Yao Noi

20. díl – narozeniny 

21. díl – národní park Sirinath

22. díl – China Town 

23. díl – mezipřistání v Dubaji 

 

Komentáře