Thajsko – 15.díl – kokosové palmy Vlog
    Nevím, jak to máte vy, ale já jsem si dlouhá léta (no dobře, přiznám to, celých 45 let) myslela, že kokosové ořechy rostou na palmách, tak jak je vídám v obchodech, tj. hnědé, celkem malé, lehce šišoidního tvaru. Dokonce jsem to tak i dlouhá leta kreslila….
   

Až v Thajsku jsem se dostala do konfrontace se svou představou. Nejdřív jsem si myslela, že prostě tady roste jiný druh kokosové palmy, protože ořechy byly obrovské a zelené.
U pláže na Phi Phi jsme dokonce mohli pozorovat česání těchto ořechů. K palmě si přistavili celkem krátký žebřík a do koruny stromů vylezli po kmeni a mačetou poté sráželi ořechy.

   

Takový ořech je celkem těžký a dostat jím do hlavy není asi nic zábavného. Proto tu na palmách byly i výstrahy 🙂 Sice netuším jak se vyhnout padajícímu ořechu, když nevm, že právě letí na mou hlavu, ale byla jsem ráda, že jsme tuto situaci nemuseli řešit.
Poté co kokosové ořechy „očesali“, nabídli nám jeden k ochutnání.

    Mačetou osekali vršek ořechu do špičky a tu uřízli. Uvnitř ořechu je lahodná kokosová voda (schválně nepíšu mléko, protože pod tím si všichni představují bílou tekutinu a to kokosová voda není, je téměř čirá a velice lahodná. Když si ořech koupíte u stánku (většinou stojí 40Bth) tak k němu dostanete i brčko. My jsme pili přímo z otvoru.
    Po vypití mléka nám ořech mačetou rozpůlili a teď bylo pěkně vidět, kde se v dužině ořechu skrývá ten hnědý ořech, který známe všichni z obchodů. Pomocí kusu dužiny, která je velice tuhá jsme vyškrábali bílé „maso“ – velice lahodný ořech. Konzistenci to mělo asi jako kedluben a chutnalo to skvěle. Z této části se lisuje kokosový tuk a zbytek se suší a mele a prodává jako mletý kokos.
   

Kokosovým palmám se také říká stromy života. A to naprosto zaslouženě. Jen si vezměte, nač vše se dá využít.
Jednak tu máme plody – z nich se získává kokosová voda, kokosové mléko a kokosová dužina a jejím lisováním kokosový olej, který se využívá jak v kuchyni, tak v kosmetice.

    Kokosový olej je skvělý na redukci váhy, protože jako jediný se v těle neusazuje. Na kokosovém oleji se skvěle smaží, protože se nepřepaluje a vydrží bez změny teploty až 200st. Skvělý je i v kosmetice – více o použití kokosového oleje například zde.
    Možná budete při prvním setkání s kokosovým olejem překvapení, že sice říkáme olej, ale on je víc podobný tuku. Má bod tuhnutí 20st, takže jen lehkým zahřátím se stává tekutým.
    Kokosový cukr je skvělým přírodním sladidlem. Nízký glykemický index a vysoce výživný palmový cukr slouží jako jednoduchá náhražka cukru, která poskytuje energii a výživu. Sladké krystalky se vyrábí z nektaru kokosových květů. Jakmile jsou sesbírány, uvaří se a tím vytvoří karamel, který se rozdrtí na jemný krystal. Palmový cukr je perfektní volba pro každé použití, od kávy po čaj, cereálie, pečení a zákusky.
   

Z hnědé kůry plodů se vyrábí kokosové textilní vlákno. Zhruba polovina vyrobených kokosových vláken se používá na netextilní výrobky, jako jsou výplně k čalounění sedadel a nábytku, izolace, kartáče atd. Druhá část se zpracovává na příze k výrobě tkanin, lan, provazů a vázaných koberců.
Kokosová palma má ještě mnoho dalších využití – z listů se pletou košíky a rohože, dělají s košťata. Kokosová drť se využívá jako mulč atd.

    V Thajsku jsme z kokosových ořechů viděli vyrobené hračky, dekorační předměty a také svítidla…  Pokud si koupíte kokosový ořech a nevíte jak se dostat dovnitř, když nemáte pilku, koukněte na můj návod. 
    Také si můžete doma připravit vlastní kokosové mléko. 
   

Další díly:  

  1. díl – přípravy a let 

  2. díl – ubytování 

  3. díl – Bangkok – Khao san road 

  4. díl – doprava

  5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 

  6. díl – Bangkok – královské město

  7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

  8. díl – Patong 

  9. díl – Paradise Beach

10. díl – domečky pro duchy 

 

   

11. díl – Cape Panwa

12. díl – Phuket a umění  

13. díl – odjezd na Phi Phi 

14. díl – Phi Phi 

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

     

19. díl – Koh Yao Noi

20. díl – narozeniny 

Komentáře