Thajsko – 6.díl – Bangkok – Královské město Vlog
   

Thajsko je konstituční monarchie a Thajci jsou na svého krále a královnu náležitě pyšní. Jejich obrazy jsou na každém kroku a v prosinci se jejich výskyt ještě znásobí, protože 5.12. slaví král narozeniny a Thajci mu přejí dlouhý život. 

   

Král se jmenuje Pchúmipchon Adunjadétale většinou se mu říká Ráma IX.  Zajímavostí je, že se v roce 1927 narodil v USA, kde jeho otec, následník trůnu, studoval. Kromě krále má Thajsko i vládu. Vláda a její politika se kritizovat smí, ale za kritiku krále se můžete lehce ocitnout ve vězení. 

   

Zobrazení krále je i na thajských bankovkách a mincích. V době našeho pobytu byl kurz 1Bth – 0,68 Kč. Bez poplatku vám vymění téměř na každém kroku eura či dolary. Jen musíte mít u sebe cestovní pas. Také si můžete vybrat z bankomatu – ty jsou označené ATM. Z počátku jsme s tím měli problém. Některé automaty nenabízely v menu latinku. Jiný mi kartu odmítl. Až jsme zjistili, že nejlepší je najít automat přímo u banky a v případě problému vám pomůže některý úředník. Poplatek za výběr z automatu je 180Bth a někde je minimum pro výběr 10tis Bth.  Ono to i tak chce vybrat kvůli poplatku spíš více…. 

   

Peníze se vám budou hodit i na vstupné do královského paláce – to stojí 500Bth na osobu (dětské ani studentské slevy zde většinou neznají) a určitě se nezapomeňte vhodně obléknout. Já jsem dokonce tady narazila – předchozí dny mi do ostatních památek stačilo mít přes ramena velký šátek, tady to bohužel ostraha neuznala a tak jsem si musela půjčit otřesnou košili, která mi absolutně neladila :-)…  Půjčovnu má obchůdek naproti vchodu do paláce a za zapůjčení zaplatíte 30Bth. Na fotce mne vidíte ještě před zjištěním, že takto mne do paláce nepustí… 

   

Samotný palác je opět přehlídka neskutečně precizní a detailní práce. Zlatá barva dominuje a ve slunečním svitu dostává ještě další rozměr. Thajci vůbec milují zlatou barvu, možná proto, že jim připomíná slunce a proto také hodně nosí žlutou barvu. Dokonce jsme viděli stánky pouze se žlutým oblečením.

Přímo v paláci se potkáváme se spoustou mnichů – mladých kluků v oranžovém. Jsou veselí, rozverní… prostě takoví thajští puboši J

   

Celý královský komplex je více jak sto budov, některé jsou přístupné, jiné nikoli. Nejznámější je chrám What Pra Keo se smaragdovým Budhou. Tady se nesmělo fotit a tak si malého smaragdového buddhu musíte prohlédnout na internetu. Smaragdový Buddha je celkem malý, ale prý je jednou z nejdůležitějších sošek. 

   

Na Královský palác si vyčleňte minimálně čtyři hodiny, je zde opravdu nač koukat, často přechází zrak.

Jak samotné budovy, tak jejich zdobení, kresby, sochy Buddhů….  Prostě chvílemi nevíte kam koukat. A pokud se vám zadaří, můžete být i u střídání stráží a nebo třeba pochodu královského vojska. 

   

Vstupenka obsahuje tři části – první je přímo do Královského paláce, druhá do muzea mincí a předmětů královské rodiny, které je najdete mezi pokladnou a vchodem do paláce a třetí díl vstupenky je do Týkového paláce Vimanmek, který jsme bohužel časově nestihli navštívit, což nás mrzelo, ale bohužel času bylo málo. Příště to chce na Bangkok nechat času více, ale záleží na povaze. Třeba můj manžel už druhý den tvrdil, že je to všechno na jedno brďo a že se těší k moři…. 

   

Královskou rodinu již v prostorách paláce nenajdete. Sídlila zde pouze do roku 1946, nyní obývá palác Chitralada. Ale i bez královské přítomnosti je na co se koukat a celá prohlídka jejich bývalého sídla zabere několik hodin.  

PS. Na jedné z nástěnných maleb mne zaujala dívka … že by s tabletem?? :-))  

     

1. díl – přípravy a let 

2. díl – ubytování 

3. díl – Bangkok – Khao san road 

4. díl – doprava

5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 

7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

 

 8. díl – Patong 

 9. díl – Paradise Beach

10. díl – domečky pro duchy 

11. díl – Cape Panwa 

12. díl – Phuket a umění 

13. díl – odjezd na Phi Phi 

14. díl – Phi Phi 

 

   

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

19. díl – Koh Yao Noi

20. díl – narozeniny 

Komentáře