Vosí úly a tučňáci Moučníky

Přiznám se, že vosí úly nepatřily do letošního roku mezi mé favority. Nějak se mi zdály, v podání které jsem znala, moc piškotové a tak jsem se vás ptala na Facebooku na  váš recept na toto klasické vánoční nepečené cukroví.

Napsali jste jich  hodně – já si nakonec udělala vlastní mix několika z nich…. a vyzkoušela je a myslím, že u nich již asi zůstanu.

Hnědé těsto (cca 30ks)

Balíček KOKA sušenek

100g mletých ořechů

80g moučkového cukru

80g másla

5cl likéru (v mém případě bejlííz – dávám ho všude, kde jsou v původním nepečeném  těstě vajíčka, kterých se prostě nasyrovo bojím….)

Bílé těsto (cca 30ks)

140g kokosu

100g moučkového cukru

80g másla

5cl likéru


Letos mi moje kamarádka Kamila darovala novou formičku na vosí úly od Tescomy.
Vosí úlečky skvěle udělala Dominika. Vždy z těsta vyválela kuličku, obalila ji v moučkovém cukru a vmáčkla do formičky. Otvor na náplň udělala druhým dílem formičky.

Na spodek jsem upekla linecká kolečka. Pod tučňáky jsem linecké těsto při zpracování obarvila troškou červeného potravinářského barviva – docela mne překvapilo, že i po upečení zůstala krásně červená.

Místo lineckého těsta můžete samozřejmě použít hotové piškoty, ale přiznám se, že mě tato verze moc nechutná.

 


Na náplň můžete použít libovolný krém – já jsem použila zbytek krému do ledovců, zbytek z dortíčků a po smíchání jsem je naředila mým domácí bejlííízem.

Tučňáky jsem dělala kdysi Danovi, když chodil do první třídy, jako dárek pro spolužáky, když měl narozeniny…. tehdy jsem místo křidýlek dávala půlky mandlí, zobáček byl taky z mandle a z čeho jsem dělala oči už si nepamatuji…..

Teď jsem vytáhla z mrazáku zbytky potahovací hmoty z bonbónů.

Na oči jsem použila kuličky z jogurtu.

Půlku úlečku včetně špičky namočte do čokolády a když začíná tuhnout, vmáčkněte křidýlka, zobáček i oči….

PS. Je to celkem velká „drblačka“, ale výsledek stojí za rozzářená očka dětí…..


Vánoce 2013: letos jsme pořídili další nové formičky a Dominika vyráběla stromečky… a krásně je i ozdobila…

Komentáře