Potahovací hmota z bonbónů Různé nápady z kuchyně
    Když jsem tento návod objevila na netu nevěřila jsem, že je to možné… ale zkusila jsem a byla velice příjemně překvapená… takže pokud chcete zkusit potáhnout celý dort  určitě ji vyzkoušejte

 

     Budete potřebovat jakékoli pěnové bonbony – tzv. marshmallows – prodávají se od různých výrobců – nejznámější  je Haribo, ale viděla jsem i jiné  značky. Jsou to pěnové bonbóny vyráběné především z cukru a vaječných bílků, s ovocnými příchutěmi. Dále  si připravte moučkový cukr, pár kostiček bílé čokolády a sušené mléko. Pokud budete chtít přibarvovat tak i potravinářské barvivo.
   

 Na jeden dort stačí rozpustit půl balíčku bonbónů ke kterým přidejte asi čtyři kostičky bílé čokolády a lžíci vody nebo citronové šťávy. Zbytek pečlivě uschovejte nebo je  příště nenajdete 🙂

Ale klidně můžete vyrobit hmotu z celého sáčku – hotovou hmotu lze snadno zmrazit a použít později. 

     Misku s bonbóny vložte do mikrovlnky a zapněte na cca půl minuty na plný výkon. Poté zkontrolujte a pokud nejsou bonbóny rozteklé a čokoláda povolená přidejte čas… vše záleží na výkonu vaší mikrovlnné trouby. 
   

 Hmota z mikrovlnky je velice lepkavá, rozteklá…sice jsem to jednou zkoušela zpracovat ručně, ale od té doby již nikdy – je to docela zápřah na mé zápěstí – takže používám metly na mixéru.

Pokud chcete hmotu přibarvit tak v této fázi je nejlepší místo – nasypte trochu barviva (kakaa apod) a teprve poté začněte zpracovávat. 

   Ještě teplou hmotu mixuji a přisypávám rovným dílem moučkový cukr a sušené mléko.. Mixuji tak dlouho, než se z lepkavého nic stane kompaktní hmota – neptejte se mne kolik cukru a suš.mléka do toho padne… fakt nevím … ale určitě toho mléka bude do 100g na půl sáčku, možná méně. 
   

 Hmotu nechám vychladnout úplně a pak vyválím – podsypávám troškou škrobové moučky… jde to krásně, lze vyválet na tenko a hlavně se při přenášení na dort netrhá… 

 

Hmota je skvělá na potahování, je chutná (teda nám chutná), ale nejde z ní moc modelovat, na modelování doporučuji falešnou marcipánovou hmotu. 

     takhle vypadá hmota bez přibarvení, připravená ze šmoulových bobónů Haribo… jak ten celý dort dopadl se můžete podívat zde.
titanovepanve.cz

 

Komentáře