Vánoční dortíčky Moučníky

Nevím jak to máte vy, ale já si každý rok říkám, že svoji oblíbenou desítku vánočního pečiva již nebudu rozšiřovat a nakonec při brouzdání po internetu narazím na zajímavý recept a prostě mi to nedá. Na tomto mne asi nejvíc dostala fotka – málokdy totiž na mimibazaru jsou dobře nafocené výsledky :-)) tady opravdu musím autorku pochválit… a také mne zaujalo, že v tmavém těstě není kakao, ale čokoláda… a hlavně tam není žádná mouka… prostě to lákalo k vyzkoušení…. a myslím, že máme další oblíbený druh pečiva… Na těsto si připravte:

100g másla

100g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

100g strouhané čokolády na vaření

100g strouhaných ořechů

5 vajec

Vše kromě bílků umíchejte v tmavý krém a bílky ušlehejte v tuhý sníh.

(asi jste si všimli, že jsem si poměry maličko upravila oproti odkazu výše, ale už máme pečiva fakt hodně a taky jsem měla poslední tabulku čokolády na vaření a ta byla stogramová :-)) Ušlehané bílky jemně vmíchejte do tmavého těsta. Rozetřete na plech – tento má velikost 41x33cm. Pečte 20 minut na 175st. Po vychladnutí položte lícem placku na další kus pečícího papíru a sloupněte ten spodní. Vykrajovátkem (já měla průměr 3cm, ale klidně by mohlo být ještě trošku menší) vykrajujte z placky co nejvíc nahusto kolečka. Nakonec jsem vykrojila 98 koleček :-)) Odkrojky dejte do mixéru a přidejte 80g másla, 40g moučkového cukru a vaječný koňak (cca 5cl) a rozmixujte na krém. Když bude moc hustý, dolijte ještě koňak.

V původním receptu byl syrový žloutek, kterých se prostě bojím a tak jsem místo toho nahradila likérem. Já použila svůj bejlíííz… Připravte si ještě ořechy (nejlépe vlašské) na ozdobení – vidíte já si napočítala přesně pěkné půlky – a zbytek ořechů namelte na obalování.

Na polovinu koleček naneste větší vrstvu krému (používám zdobící sáček, je to rychlé). Připlácněte druhým kolečkem a záměrně trochu krému vytlačte. Ten prstem rozmažte na stěny dortíčku a obalte v oříšcích.

Omlouvám se, za horší kvalitu postupových fotek, příští rok přefotím… ale chuť je udělat jsem dostala pozdě večer a ihned jsem realizovala a světelné podmínky už byly mizerné :-)) díky Na závěr na vrch dejte trošku čokolády – tady se mi osvědčila čokoládová poleva Carla v sáčku – stačí ji na chvíli dát do teplé vody a pak ustřihnout růžek a nanášet přímo na dortíčky. Do ještě neztuhlé čokolády dejte oříšek nebo jiné zdobení.

PS. Myslím, že tyto dortíky by byly skvělé i na rodinnou oslavu – místo velkého dortu udělat hromadu maličkých :-))

Komentáře