Dort sýr a myšky Moučníky

Každý rok vymýšlím tvar dortu pro své děti k narozeninám… a protože Nika je druhá v pořadí a syn je o deset let starší, znamená to, že jsem do dnešního dne vyrobila přibližně devětadvacet dortů a každý byl jiný….  letos jsem si inspiraci vzala u paní Zuzany na mimibazaru.

 Základ dortu je dělaný podle tohoto receptu, jen místo kakaa jsem třetinu těsta obarvila pomocí červeného potravinářského barvila.

Krém jsem použila stejný jako v dortu pro pány. Jen jsem postupovala tak, že jsem vychladlý korpus vyndala z formy, překrojila napůl, spodní část vrátila zpět do formy, potřela krémem.

Do nádoby jsem dala broskvový kompot i se šťávou, rozmixovala, přidala vodu, aby celkový objem byl 450ml a mezi tím mi v 50ml bobtnala jemně mletá želatina od Dr.Oetkera.

 

 Želatinu jsem nechala bobtnat celou dobu, kdy jsme krájela dort, vracela ho do formy, mazala krémem a mixovala ovoce z kompotu – určitě to bylo víc jak 10 minut. Poté jsem želatinu zahřála, aby se rozpustila (ale nesmí se začít vařit), po rozpuštění jsem do ní nalila pár lžic rozmixovaných broskví a vlila vše do zbytku a smíchala. Nechala jsem trochu vychladnout a nalila na krémem potřený spodek dortu. Vrazila do lednice a počkala až želatina ztuhne. Poté jsem přiklopila vrchním dílem, který jsem na řezu potřela krémem. Dala jsem vychladit do lednice.

Pokud se vám to zdá složité, dejte mezi krém prostě jen plátky ovoce 🙂 stejně tak jako v dortu pro pány :-))  Nebo překrojte dort nadvakrát a jen promazejte krémem.

Potahovací hmotu i hmotu na myšky jsem vyrobila z těchto bonbónů.

 

 Pomocí čistých nůžek odstřihněte z bonbónů bílou část a dejte si ji zvlášť.

Do barevné části nalijte lžíci vody (citronové šťávy), ve které rozmícháte lžičku žlutého potravinářského barviva. Dejte do mikrovlnky rozpustit a postupujte podle návodu na výrobu potahovací hmoty.

Stejným způsobem vyrobte bílou hmotu – jen přidejte pouze vodu.

   Vychladlý dort rozkrojte podle obrázku a potřete krémem. Dejte opět dobře vychladit do lednice.   Žlutou potahovací hmotu vyválejte na vále hodně natenko. Jde to ztuha, ale když trošku přitlačíte na váleček, podaří se vám vyválet krásně hladký tenký plát. Ten přiložte na dort a přihlazujte… přiznám se, že mi ještě moc nejde potahování v rozích… je to i vidět :-))  Po potažení obou vyřízlých kousků rozválejte zbylou hmotu na plát a nakrájejte obdélníčky do kterých vykrojte díry. 

 Hmota z bonbónů není dvakrát vhodná na modelování, nicméně jsem se pokusila vymodelovat myšky právě z ní. Bála jsem se totiž, že marcipán ani mléčná hmota nebudou tak zářivě bílé.

Z bílé potahovací hmoty jsem vytvořila válečky a na jedné straně je udělala tenší.

   Protože hmotu nelze k sobě moc dobře přilepovat, rozhodla jsem se uši myší vytáhnout přímo z tvaru. Dělá se to tak, že do hmoty jakoby štípnete a vymačkáte uši. Ty pak trochu upravíte a myška je skoro na světě.   Na očka použijte čokoládové kuličky (tyto jsou z jogurtu). Párátkem udělejte v místech očí důlky a poté druhé párátko namočte do trošky vody a dírku uvnitř namočte. Díky tomu vám bude kulička pěkně v důlku držet.   Připravte si potřebný počet myšek… i ty myšky, kterým bude koukat jen hlava/prdelka modelujte jako celé a až hotové je překrojte. Lépe se vám tak bude pracovat.   Aby myšky dobře držely na dortu,pomožte jim polovinou hroceného párátka.    Tak a je hotovo… zbylé kuličky mne napadlo rozsypat kolem… vždyť i myšky mají své potřeby :-))   Zaujala vás kromě dortu i podložka? Je to také domácí výroba  a jedna rychlá fotka na řezu, chtěla jsem ji později přefotit, ale za chvíli již nebylo co přefocovat, dort zmizel rychlostí blesku 🙂

 

Komentáře