Mramorovaný korpus Moučníky
     Na stránkách  mimibazaru jsem kdysi objevila zajímavý nápad na nalévání těsta do formy tak, aby vznikl zajímavá mramorová struktura. Ráda se o tento recept podělím i s vámi… efekt je opravdu velice zajímavý.

 

 

 Na těsto si připravte:

4 vejce 

180g cukru krupice 

300 g polohrubé mouky 

1 dl oleje 

prášek do pečiva 

Správně by se měly bílky šlehat zvlášť s částí cukru a zamíchat našlehaný sníh až na konec do hotové základní směsi, ale já už dělší dobu šlehám vše najednou – tj. vejce rozšlehám s olejem, cukrem a poté přisypu polohrubou mouku do které jsem přimíchala prášek do pečiva. Pokud se mi zdá těsto hodně husté přidávám po troškách vařící vodu a šlehám tak dlouho než je těsto husté asi tak jako palačinkové. 

Třetinu těsta přeliji do jiné nádoby a zašlehám do ní cca 2 lžíce kakaa. 

 

     Přestože mám silikonovou dortovou formu, upínám na dno pečící papír, korpus  jde po upečení krásně vyndat a nikdy se mi od té doby co dávám na dno peč.papír nestalo, že by se potrhal… 
     Těsto si dávám do nádob s nalévacím zobáčkem… sice v původním návodu bylo nandavání lžící – vždy jednu lžíci tmavé hmoty a tři světlé… já to nalévám tak trochu podle oka… 
     … střídavě menší množství kakaové hmoty a větší množství světlé – snažím se odhadnout poměr 1:3 … 
     jen nalévám – nic nemíchám – vzor se tvoří zcela sám…. 
     Pečeme na 180st – čas nemám změřený, ale je to tak, že jakmile začne korpus vonět a mně se sbíhat sliny, vezmu špejli a píchnu doprostřed korpusu – vytáhnu-li špejli čistou, teplou tak korpus vyndám… pokud se na něj lepí těsto, nechám dopékat. 
     A takto vypadá rozkrojený – rozkrajuji jednodušše pomocí nitě – na jenom místě naříznu nožem, vložím nit a postupně utahuji až se nit omotá kolem dortu a krásně jej prořízne… 
(Visited 701 times, 1 visits today)