Dýňobramboráky Hlavní jídla / Recepty / Rychlé večeře / vegan

Stále zpracováváte dýně ze zahrádky jako já? Pak mám pro vás tip na upgrade oblíbených bramboráků. A dokonce je můžete udělat v troubě, pokud se chcete vyhnout smažení. A k nim si uděláme dvě přílohy – jednu teplou – miso žampiony a jednu studenou – coleslaw salát a dohromady je to už skvělý oběd nebo výživná večeře. Tak pojďme na to.

A ještě pár fotek a komentářů, pro ty, komu se nechce dívat 🙂

Pro čtyři porce budete potřebovat čtyři větší brambory a stejné množství dýně.

Já používám máslovou, ale můžete zvolit i špagetovou nebo hokaido. Je to na vás.

Brambory a dýni nastrouháme na struhadle najemno. Osolíme, opepříme, přidáme několik prolisovaných stroužků česneku a tři lžíce rýžové mouky, která nám hmotu pěkně spojí a díky ní budou placičky pěkně křupavé a navíc si zachovají i svou bezlepkovost. Buď na pánvičce na troše oleje smažíme malé placičky nebo je rozprostřeme na pečicí papír a pečeme v troubě na 180°C – po pěti minutách potřeme lehce olejem horní stranu, po dalších pěti minutách otočíme a potřeme i druhou stranu. Skvělé je mít olej ve spray. Nemusíte olej používat vůbec, ale přeci jen, jen nositelem chuti a dodá dýňovým bramboráčkům další chuť.

Půlky žampionů orestujeme na cibulce, podlijeme troškou vody, přidáme sójovou omáčku, pepř, lžičku rýžové mouky a krátce necháme povařit. Po vypnutí plotýnky vmícháme lžičku miso pasty (již nevaříme)

Takhle skvěle to vypadá a ještě lépe chutná.

A jako druhou přílohu – studenou variantu – si připravíme salát.

Pekingské (nesprávně se mu říká čínské) želí nakrájíme na tenké proužky, lehce prosolíme a promačkáme….

Po chvíli ho přendáme do cedníku a propláchneme přebytečnou sůl. Necháme okapat a ještě trošku vymačkáme vodu.

Jednu mrkev nastrouháme najemno, přidáme k zelí, spojíme pomocí tří lžic vegan majonézy (sojanézy), dochutíme pepřem a případně ještě solí (nebo pokud nám chybí sladká či kyselá chuť, tak troškou cukru či octa) a vmícháme slunečnicová semínka.

A spolu s dýňobramboráky podáváme…

A kupodivu i v polovině listopadu stále rostou sedmikrásky, které jsou nejen dekorace, ale bez obav je můžete zkonzumovat….

Dobrou chuť vám přeje

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *