Dýňobramboráky Hlavní jídla / Recepty / Rychlé večeře / vegan

Stále zpracováváte dýně ze zahrádky jako já? Pak mám pro vás tip na upgrade oblíbených bramboráků. A dokonce je můžete udělat v troubě, pokud se chcete vyhnout smažení. A k nim si uděláme dvě přílohy – jednu teplou – miso žampiony a jednu studenou – coleslaw salát a dohromady je to už skvělý oběd nebo výživná večeře. Tak pojďme na to.

A ještě pár fotek a komentářů, pro ty, komu se nechce dívat 🙂

Pro čtyři porce budete potřebovat čtyři větší brambory a stejné množství dýně.

Já používám máslovou, ale můžete zvolit i špagetovou nebo hokaido. Je to na vás.

Brambory a dýni nastrouháme na struhadle najemno. Osolíme, opepříme, přidáme několik prolisovaných stroužků česneku a tři lžíce rýžové mouky, která nám hmotu pěkně spojí a díky ní budou placičky pěkně křupavé a navíc si zachovají i svou bezlepkovost. Buď na pánvičce na troše oleje smažíme malé placičky nebo je rozprostřeme na pečicí papír a pečeme v troubě na 180°C – po pěti minutách potřeme lehce olejem horní stranu, po dalších pěti minutách otočíme a potřeme i druhou stranu. Skvělé je mít olej ve spray. Nemusíte olej používat vůbec, ale přeci jen, jen nositelem chuti a dodá dýňovým bramboráčkům další chuť.

Půlky žampionů orestujeme na cibulce, podlijeme troškou vody, přidáme sójovou omáčku, pepř, lžičku rýžové mouky a krátce necháme povařit. Po vypnutí plotýnky vmícháme lžičku miso pasty (již nevaříme)

Takhle skvěle to vypadá a ještě lépe chutná.

A jako druhou přílohu – studenou variantu – si připravíme salát.

Pekingské (nesprávně se mu říká čínské) želí nakrájíme na tenké proužky, lehce prosolíme a promačkáme….

Po chvíli ho přendáme do cedníku a propláchneme přebytečnou sůl. Necháme okapat a ještě trošku vymačkáme vodu.

Jednu mrkev nastrouháme najemno, přidáme k zelí, spojíme pomocí tří lžic vegan majonézy (sojanézy), dochutíme pepřem a případně ještě solí (nebo pokud nám chybí sladká či kyselá chuť, tak troškou cukru či octa) a vmícháme slunečnicová semínka.

A spolu s dýňobramboráky podáváme…

A kupodivu i v polovině listopadu stále rostou sedmikrásky, které jsou nejen dekorace, ale bez obav je můžete zkonzumovat….

Dobrou chuť vám přeje

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *