Sojanéza Různé nápady z kuchyně / vegan

Když jsem začínala s rostlinnou stravou, tak jsem si sojanézu kupovala. Většinou jsem ale spotřebovala jen část a zbytek se zkazil. A navíc obsahovala různé stabilizátory apod. Ale pak jsem zjistila, že udělat si ji doma je jednodušší než jsem si myslela. Od té doby si jí vyrobím vždy jen tolik, kolik spotřebuji…  rychle a jednoudšše.

Na výrobu sojanézy budete potřebovat sojové mléko (z jiného rostlinného to nejde!), rostlinný olej (zkoušela jsem i s olivovým, ale je moc aromatický, proto raději doporučuji řepkový), hořčici (tu kterou máte rádi, já používám dijon), sůl, pepř…  a případně pár kapek citrónu, pokud máte rádi kyselejší, ale já ho většinou nepoužívám.

Připravte si jeden díl sojového mléka a dva díly oleje. Přidejte lžičku hořčice, osolte a opepřete. Můžete použít černou sůl místo klasické a dodáte majonéze i lehce vajíčkovou vůni 🙂

Nandejte vše do vysoké nádoby a připravte si tyčový mixér. Pak už stačí opravdu ani ne minuta a skvělá sojanéza je hotová. Žádné pomalé přilévání oleje, prostě takhle jednoudše. Ochutnejte a případně dosolte/dopepřete/dokyselte…. dle chuti. Chutná opravdu jako majonéza, nepoznáte rozdíl….

Protože mi chodilo spoustu dotazů, nahrála jsem vám také video 🙂 Anebo po pěti letech dělám sojanézu stále stejně a funguje to ….

 

Já jsem tuto rostlinnou majonézu připravila na bramborový salát, ale můžete ji použít do pomazánek nebo do ní nakrájet na jemno cibulku a kyselou okurku a udělat z ní tatarku…..

5-3041

Dostávám dotazy na můj bramborový salát – tak tady je recept:

Bramborový salát dělám lehce netradičně – brambory, kyselá okurka, uzené tofu na malé kostičky, červená kapie a plechovka kukuřice….. domácí sojanéza k tomu – do sojanézy lžička dijon hořčice a do salátu ještě lžíce klasické plnotučné.. černá sůl a pepř…. a k tomu nejlepší výrobek od Veto – Kukuřízek v obalu z soj.mléka a Hrašky a kukuřičné strouhanky…

vegan

Komentáře