Směs 3x jinak Recepty / Různé nápady z kuchyně / Rychlé večeře / vegan

Nesnáším plýtvání jídlem, ale na druhou stranu mne nebaví jíst jedno jídlo několik dní za sebou. A tak jsem mistr předělávání jednoho jídla na druhé. A to bych vám dnes chtěla ukázat a třeba vás inspirovat.

Základní jídlo byla tato směs do tortill. Tu jsem připravila z jednoho uzeného tofu nastrouhaného nahrubo, které jsem vrazila na zesklovatělou červenou cibulku a společně chvíli zarestovala. Pak jsem přidala na tenké plátky nakrájenou malou červenou řepu z naší zahrádky. Tenké plátky dělám tímto struhadlem a mají výhodu, že jsou rychle al dente. Dále jsem přidala směs koření na gyros a mraženou zeleninu – hrášek, mrkev, fazolky a kukuřice. A černou cizrnu z plechovky. Vše jsem společně podusila, přidala tři lžíce bbq omáčky a dvě lžíce sójové omáčky. Podle chuti dosolte a opepřete. Červená řepa dá jídlu krásnou barvu.

První den jsem touto směsí naplnila celozrnné tortilly, zarolujeme a dáme do vaflovače se grilovacími plotýnkami.  Nebo přímo do kontaktního grilu. 

Až po zapečení lehce rozevřeme a dovnitř strčíme kousky salátu, rajčete, sušené smažené cibulky a trošku sojanézy… a večeře je na světě!

Ale protože ještě zbylo čtvrt pánve směsi, tak vymýšlím co s tím další den k obědu… tortilly už se mi dělat nechce. Původně přemýšlím směs prohřát přilít do ní vařící vodu, nasypat kuskus a přiklopit…. nicméně zjišťuji, že sklenice s kuskusem je prázdná… ale vedle ní stojí bulgur… tak ho dávám vařit. A poučena z předchozího vývoje opravdu jen trošku…

Na jeden díl (panák) bulguru dva díly (panáky) vody a trošku soli. Za devět minut je hotovo. Přidávám zbylou směs a společně prohřeji. Protože v plechovce ještě zbyla cizrna, lupnu jí tam taky.

Další jídlo je na světě. A chutná moc dobře. Nicméně v hrnci zase zbyla jedna porce… přemýšlím co s ní. Chce to něco k večeři. A protože mám od včera hotovou sojanézu, tak je volba jasná – salát.

Směs nechám vychladnout, přidám do ní zbytek černé cizrny, čerstvé rajče a okurku. A sojanézu samozřejmě.

Promíchám a stále to něco chce….  LSD neboli lahůdkové sušené droždí, které přidává jídlům takovou sýrovou chuť…

A protože droždí je suché, přidávám ještě lžičku sojanézy a na stole je zbyteček semínek opražených s umeoctem, tak je tam lupnu taky.  Promíchám a salát je na světě. Dle potřeby ještě dopepřete.

A protože jíme také očima, tak si dovolím trošku zablbnout 🙂

A jak to máte vy? Baví vás předělávat jeden základ jídla na jídla další???

Zdar a plýtvání zmar 🙂

Komentáře