UME mandle Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Tenhle jednoduchý recept na slanou pochoutku mi vloni na Sebuzín přivezla jedna moc milá paní učitelka z Blatné – dostala jsem za úkol hádat jak jsou dělané….  byly úžasně slané s takovou lehce nakyslou koncovkou…. dohromady moc dobré. Neuhodla jsem. A přitom umeocet mám moc ráda. A to je to tajemství…..

Možná vám umeocet nic neříká, ale určitě doporučuji v této kombinaci vyzkoušet. Je to zajímavý typ octa, který vzniká při výrobě nakládaných švestiček umeboshi. Je víc slaný než kyselý a mnohem zdravější než použití klasické soli.

Budete potřebovat jen tyto dvě suroviny – mandle a umeocet.  Pokud jste milovníci mandlí, doporučuji je kupovat v kilovém balení, vyjdou mnohem levněji – třeba tady. A víčko na sklenici jsem samozřejmě malovala sama. 

Mandle na sucho opražte na teflonové pánvi.

Ve fázi, kdy jsou mandle hodně horké je zalijte lžičkou umeocta. To je dávka na cca 150 g mandlí. 

Několikrát promíchněte, aby se tekutina odpařila a na mandlích se vytvořil bělavý povrch.

Stejně tak můžete přidat k mandlím i další semínka – například dýňová a slunečnicová. Postup je stejný, jen ve výsledku jsou menší semínka víc slanější, protože se asi nějak rychleji obalí než mandle… ale chutná to skvěle.

umeocet

a časem už tam prostě dávám co mi pod ruku padne – včetně lískových oříšků, nesolených buráků apod.

IMG_20181205_091541

A to je vše.

Vyzkoušejte a dejte mi vědět jak vám chutnalo.

Budu se těšit na vaše komentáře.

Komentáře