Zeleninové placičky Hlavní jídla / Recepty / vegan

Nápadů na nejrůznější zeleninové karbanátky a placičky mám na stránkách už několik a přesto pokaždé vymýšlím nové… Tentokrát jako základ posloužily tyto tři ingredience – červená čočka, mrkev a brokolice….

V jednom hrnci jsem vařila mrkev a brokolici. V druhém červenou čočku. Ano, možná to šlo vařit dohromady, ale já jsem ještě plánovala polévku z košťálu brokolice a pár odložených růžiček (recept napíšu úplně dole).

Čočku lehce rozvařte, zeleninu uvařte doměkka. Čočku vařím tak, že na začátku dám jen tolik vody, aby se čočka potopila a postupně během varu přilévám, takže na konci mám jen hustou čočkovou kaši. Zeleninu jsem z hrnce vybrala děrovanou naběračkou a přidala k čočkové kaši a rozmixovala tyčovým mixérem.

Dále jsem přidala půl nastrouhaného uzeného tofu, dva stroužky prolisovaného česneku.

Na zahuštění jsem původně přemýšlela nad vločkami, ale nakonec jsem zjistila, že doma nemám ani vločku a tak jsem do teplé zeleninové kaše dala pohankovou mouku a rýžový kuskus. Pořádně jsem promíchala a přiklopila pokličkou a nechala vše dobře nasáknout a vychladnout.

Po vychladnutí jsem směs ochutnala (výhoda rostlinné stravy – můžete ochutnávat i „syrové“) a lehce dopepřila. Poté jsem tvarovala vlhkýma rukama malé placičky a obalovala je v kukuřičné strouhance.

Určitě by šly dělat i na plechu, lehce postříkané olejem, v troubě, ale já je klasicky smažila.

K obědu byly se zeleninovým pyré – aneb z nouze ctnost – doma už byly totiž jen dvě brambory, jedna mrkev a jedna cuketa a já měla chuť na kaši….. takže vše uvařit doměkka, slít vodu (nevylévat), rozmixovat. Přidat lahůdkové droždí.

K večeři už s pořádnou kaší – klasika uvařené brambory, rozmixované s trochou teplého sójového mléka, lehce dosolit a trošku oleje. Posypané sušenou smaženou cibulkou…

Dokonalá kombinace…. mňam.

A když neumíte vařit v malém, tak vám ještě vystačí na placičky druhý den k večeři do bagety..

 A ještě jsem slíbila, že prozradím, co dělám s vodou, ve které se vařila brokolice s mrkví na placičky, zelenina na pyré a brambory na kaši…. prostě jí zaliji orestovanou cibulku, přidám oloupaný a na kousky nakrájený košťál z brokolice a vařím do změknutí.

Po uvaření jsem vše rozmixovala tyčovým mixérem, přidala nastrouhanou mrkev, nahrubo nastrouhanou půlku uzeného tofu (lze vynechat, ale měla jsem otevřené v lednici) a tři syrové brambory nakrájené na malé kostičky – vařila jsem do změknutí brambor… podávat s čerstvou petrželkou a posypané slunečnicovými semínky.

A ještě tipy na další placičky, burgery, karbanátky – nebo jak chcete:

kuskusburgery 

červenočočkové s tempehem

brokolicové

celeráčky 

Komentáře