Kuskusburger Rychlé večeře / vegan

Moje babička říkala, že karbanátek lze vyrobit téměř ze všeho… já s ní souhlasím, jen mám od mé dcery zakázáno používat slovo karbanátek, prý to v ní evokuje školní jídelnu a útvar, od kterého se dalo očekávat opravdu všechno 🙂 a tak tedy používám slovo burger či placička… dnes tedy burger 🙂

I tento recept má příběh…  původně to měly být burgery z bulguru… nicméně po něm najednou ve skříňce ani vidu ani slechu… zato se tam na mne usmíval tenhle balíček… bez označení…  Tak jsem vizuálně usoudila, že to bude nejspíš celozrnný kuskus.

Takže doufám, že název receptu je správný 🙂

Kuskus jsem dala do misky, přidala trošku sypkého zeleninového bujónu. Kuskus si odměřte/odvažte – potřebujete totiž tento údaj kvůli dávkování vody.

Dále si připravte tři lžíce lněného semínka. To nám spolu s Hraškou v receptu nahrazuje vejce.

Kuskus zalijeme dvě díly vařící vody a přiklopíme. Lněná semínka také zalijeme vařící vodou, jen tolik, aby byla potopená.

Dále si připravíme česnek a Tempeh.

Tempeh je fermentovaný výrobek ze sóji a je velice dobrý. Navíc tímto způsobem doplňujete do stravy luštěniny a s nimi i bílkoviny a proteiny.

Tempeh nahrubo nastrouháme.

Pokud vás tempeh zaujal, tak ho určitě vyzkoušejte. Lze jej třeba nakrájet na plátky a orestovat na oleji a podávat s nejrůznějšími přílohami.

 Po cca 10 minutách je kuskus hotový a lněné semínko vytvořilo kolem sebe takový „šlem“. Obojí smícháme s nastrouhaným Tempehem a zahustíme Hraškou. Přidáme koření dle chuti – já přidala kurkumu, červenou uzenou papriku a směs Argentina. Dále přidáme prolisované čtyři stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dosolíme. Na závěr přidáme lžičku sezamového semínka.

Využijeme velkou výhodu rostlinné stravy a ochutnáváme „syrové“ a přesně dochutíme podle potřeby.

Poté vlhkýma rukama tvarujeme burgery.

Smažíme na trošce olivového oleje.

Podáváme s brambory, zeleninou, hořčicí a sojanézou.

PS. Chutná to tak dobře, že si kousek vyžebral i náš kocour a ten má pěkně vybíravou tlamičku 🙂 

Můžete také vložit do housek.

Tyto jsem pekla sama, mouka je tam půl na půl klasická bílá polohrubá a špaldová celozrnná.

 

Komentáře