Bavlněná výtvarná hmota Techniky
V pořadu Rady ptáka Loskutáka jsem vám představila bavlněnou výtvarnou hmotu a protože jste psali spoustu dotazů, doplňuji tuto reportáž ještě malým postupovým článkem a dalšími informacemi.

Bavlněná výtvarná hmota je drcená bavlna spojená celulózovým lepidlem. Jedná se o čistě přírodní materiál, pracovat s ním mohou i děti a je to velice příjemná práce. Lze ji aplikovat na téměř každý povrch. Ve velkém měřítku se používá i jako tapeta na zeď, která má velice dobré izolační a zvukové vlastnosti.

 

Hmota se prodává v suchém stavu a je již barvená. Barva nepouští a tak je práce s touto hmotou velice čistá.

Při výrobě obrazu můžete použít nejrůznější sololitové či dřevěné desky, ale lze využít i našepsovaná malířská plátna. Vzor si můžete předkreslit tužkou.
Hmotu si rozmíchávejte postupně po malých dílech. Stačí trochu teplé vody a rozmíchat. Konzistence hmoty by měla připomínat konzistenci masa na sekanou :-)) Pokud to s vodou přeženete, můžete ji ihned odsát pomocí papírové utěrky…
Lžičkou, vidličkou nebo jen tak prsty nanášejte hmotu na plátno.
Pokud chcete plynulé přechody barev, můžete rozmíchávat postupně barvy bez vymývání misky, není na škodu přimíchání jedné barvy do druhé.
Takto pokračujte stále dál.
Prsty můžete hmotu formovat. Není problém udělat i vyšší vrstvu a dát obrazu plastičnost, jen musíte počítat s tím, že silnější vrstva bude déle zasychat.
V mokrém stavu jsou barvy sytější, po zaschnutí budou mít stejný odstín jako hmota v suchém stavu.
Pro zajímavost jsem vážila hmotnost spotřebované hmoty – na tento obraz, celkem vysokou spirálu na plátně 30x30cm – jsem spotřebovala celkem 47g hmoty v suchém stavu.
 Do hmoty lze v mokrém stavu vtlačit nejrůznější lehké předměty – mušličky, drobné kamínky, vlákna apod.) po zaschnutí v ní dobře drží. Hmotu lze i nejrůzněji přibarvovat – tekutými i sypkými pigmenty. Tělo hada jsem dohněda přibarvila skořicí a zelený proužek vytvořil pigmentový pudr.
Pokud si hmotu objednáte přímo u výrobce –www.interierart.cz – a připíšete k objednávce, že jste kontakt získali na stránkách www.brydova.cz dostanete slevu 10%.

 

 

Dále bych vám chtěla představit práce výtvarníků združených kolem paní Věry Štěpánské.

Komentáře