Test fixů na porcelán Techniky

Při přípravě reportáže pro pořad Rady ptáka Loskutáka jsem vyzkoušela různé fixy na porcelán a tady je pro vás malé, zcela subjektivní hodnocení, které vám snad pomůže při výběru a rozhodování…..

Testovala jsem tři značky fixů na porcelán – Marabu, Folia a Edding.

Hned na úvod musím napsat, že nejpřísnější test – opakované mytí namalovaných a zafixovaných předmětů v myčce i na nejvyšší teploty, které moje myčka na nádobí zvládne, dopadl u všech tří značek skvěle tj. bez ztráty kytičky…  (umýváno více jak měsíc téměř denně – vlastně jsem ten hrneček prostě vůbec nevyndávala z myčky).

Tudíž další srovnávací kritéria jsem zaměřila pouze na výkon.

Marabu a Folia mají fixy na lakovém principu – tj. musíte fix naklepat a pak zatlačit na hrot, aby barva protékala. Fix zanechává lakovou stopu, krásně sytou.

To jsem nejvíce ocenila u malování bílým fixem Marabu na černý podklad. Malou nevýhodou u fixů na porcelán Marabu vidím v tom, že mají tendence k protékání barvy kolem hrotu. Nikoli po prvním použití, ale po nějaké době. Hrot se dá sice vytáhnout a umýt, ale je to komplikace navíc. Neříkám, že se to děje vždy, ale u dvou fixů se mi to stalo.

Na druhou stranu, Marabu je jediná firma, která má bílý fix, který opravdu dobře kryje. Návod na tento malovaný talíř vám doplním co nejdříve.

Fixy Folia mají stejný princip – tj. naklepávací. Na rozdíl od Marabu se mi ani u jedné nestalo, že by po čase hrot vyschl a barva protékala kolem. Nicméně prodávají se pouze v sadě. Což je jejich handicap. Návod na talíř s kočkou dodám co nejdříve 🙂

Pozor – naklepávací fixy vždy skladujete v horizontální poloze.

  Mým osobním vítězem mého testu jsou fixy Edding. Mají hrot štětečkový, nemusí se naklepávat a práce s nimi je velice jednoduchá a zábavná. Navíc vyhrávají i v poměru kvalita/cena. Na práci s nimi se můžete podívat na tomto videu. Se stejným hrotem můžete sehnat i fixy Marabu KIDS. Tady vidíte rozdíl mezi hrotem naklepávacího fixu a štětečkovým. Fixy Edding se prodávají v sadách, ale podařilo se mi přesvědčit výrobce, aby nabízel černou samostatně.

Lahvička na odličovací olej 🙂

 

 Malý tip na využití fixů na porcelán – darujte hrneček, na který napíšete všechny důležité události z roku, ve kterém se oslavenec narodil :-))

Všechny fixy se zapékají v elektrické troubě – čas a teplotu vždy najdete napsanou na konkrétním fixu.

 

 Dostala jsem dotaz, zda malovat fixami i na sklo – v podstatě ANO – stačí sklo, stejně jako porcelán, před malováním dobře odmastit a dát se do toho… po zafixování v troubě opět lze mýt v myčce….

Věřte, že namalovat skleněný hrneček je mnohem snazší než ho vyfotit 🙂

Opět využity všechny tři značky a jak vidíte, drží všechny stejně dobře… jen ty „naklepávací“ jsou sytější a na skle více vidět.

Komentáře