Renesance decoupage Techniky

Technika decoupage neboli ubrousková technika ovládla tvořící svět před více jak deseti lety. Tehdy snad nebyl nikdo, kdo by si byť jedinkrát nezkusil vystřihnout či vytrhnout kousek ubrousku a nalepit jej. Alespoň tak jsem to vnímala já.

 Bohužel pak přišlo tzv. přesycení. Technika byla tak trošku „zneužita“ a z pole tvořivosti pro radost se dostala do tvořivosti pro zisk. A bohužel ti, kteří se snažili na technice vydělat, většinou nectili ani pečlivost při zpracování a často nezapojovali do tvorby ani trošku toho vkusu.  Ubrouskové obrázky, květináče a jiné předměty zaplnili trhy a tržnice a není divu, že díky tomu, postupně technika ztrácela na atraktivnosti… Prostě to už bylo všude…
Pár let se zdálo, že ubrousky už zase začnou sloužit pouze na utírání úst po dobrém obědě.  Místo ubrousků se objevily speciální papíry a technika decopatch, která jimi nahradila ubrousky. Práce s papíry je trošku jiná, nejsou zde většinou konkrétní motivy a více se pracuje stylem mozaikového lepení.  Přesto mne na začátku roku 2015 překvapili čtyři lidé, kteří ve mne vyvolali pocit, že bych měla trošku oprášit tuto techniku, která si nezaslouží skončit na smetišti kreativity. 

Prvním z nich byl mladík, který mi telefonoval, aby se se mnou poradil (už jsem si za ty roky zvykla, že funguji tak trošku jako teta Sally na půdě kreativní tvorby) – v Polsku viděl úžasnou techniku, kde předměty zdobili ubrousky. Jestli nevím, zda už tato technika dorazila k nám… že by si rád takto ozdobil hodiny, ale neví jak na to….

Moc ráda jsem mu vysvětlila, že ta technika se jmenuje decoupage a dorazila k nám už před mnoha lety a lehce jsem mu nastínila, jak se pracuje s ubrousky. Prosil mne, zda bych o tom nenapsala či nenatočila nějaké video. Jeho hlas zněl nejen prosebně, ale i mladě a tak jsem se zeptala kolik mu je. Odpověděl, že čtyřiadvacet. Pochopila jsem, že dorostla věková kategorie, která mohla tuto techniku zažít leda na základní škole, pokud měla snaživou paní učitelku.

  Druhým, který mi techniku připomněl, byla moje kolegyně z Českého rozhlasu Mirka Nezvalová. Točili jsme nějaký díl o přivolávání jara a ona se ptala, zda se nějak dají ozdobit květináče, když neumí malovat. Představila jsem jí techniku a ona byla nadšená. Další díl jsme natočili právě o decoupage s tím, že jsem lepila „v přímém přenosu“.  Ono se o kreativní práci do rádia špatně mluví, když ji přímo neděláte. Ptala jsem se Mirky, zda opravdu nikdy neubrouskovala. Přišlo mi to divný, že by byl někdo, kdo si to v éře ubrouskománie nevyzkoušel. Řekla mi, že sice o technice věděla, ale měla tehdy jiné koníčky a aktivity. Ale teď, kdy si pomaličku začíná užívat důchod, to určitě zkusí, když už ví jak na to.  Dalším kamínkem do mé mozaiky, která mne přinutila napsat tento článek a potažmo další, abych dostala tuto techniku opět na tvořící nebe, byla moje kamarádka Simča. Svěřila se mi, že potřebovala oživit staré prostírání a tak zkusila ty ubrousky… ale prý to dopadlo děsně.  Když jsem poté dílo viděla, hned jsem věděla, že je nutné jí zasvětit do základních principů – tedy nač lepit, jak lepit, čím lepit. Byla překvapená a nadšená a hned si koupila pár balíčků ubrousků, že tomu dá šanci.  A poslední dobrou vílou techniky byla Klára Alba, která se zabývá hlavně šperky a je organizátorkou ČeskoSlovenské šperkařské výzvy na FB Použila techniku decoupage na dekoraci polymerových šperků. A v diskusi u fotek jsem zaznamenala několik dotazů jak to je dělané a co je to za techniku. Opět většinou od mladičkých děvčat.  A tak jsem si řekla, že opráším techniku a ukáži, že pokud se pracuje s citem a vkusem, tak je to skvělá technika.
Sama mám pár oblíbených ubrouskových kousků. Tou nejoblíbenější je moje modrá židle, která i po letech sklízí obdiv a málo kdo hádá, že kytičky nejsou malované, ale nalepené.  Tak co?? Půjdete do toho? Zkusíte oprášit tuto techniku se mnou?
Pár důležitých informací a odkazů na články najdete v našem e-shopu, kde si samozřejmě můžete objednat i to základní, co je třeba, abyste mohli začít…

 

Já již začala květináčem s mandalami, který vznikl během natáčení reportáže pro Český rozhlas.

Obrázky jsou z galerie těchto stránek, kde k technice decoupage najdete více jak 3700 fotek výrobků fanoušků těchto stránek.

 

Komentáře