Decoupage – základní postup Techniky

Základní postup velmi oblíbené ubrouskové techniky – neboli decoupage – vám ukáži na dekoraci staré dětské židličky.

Na úplném začátku byla odřená stará židlička, kterou mi věnovala jedna kamarádka. V první řadě jsem spoje, které nedržely, slepila Herkulesem. Poté jsem ji „šmirglpapírem“ přebrousila a odstranila tak větší nerovnosti na povrchu. Jako základovou barvu jsem použila bílý lesklý Balakryl natónovaný akrylovou barvou.

Pro decoupage je důležité, aby podklad na který budeme lepit motivy z ubrousků byl vždy světlý, na tmavém podkladu by vám ubrousky splynuly s podkladem a motiv by téměř nebyl vidět.

Pokud budete chtít lepit ubrouskové motivy na tmavý podklad, je nutné místo pod ubrouskem podmalovat nebo použít speciální spreye na ubrouskovou techniku na tmavé podklady – o tomto se více můžete dočíst ZDE.

 

 Dále jsem si připravila vhodné ubrousky, nůžky, štětec, lepidlo na decoupage a  vrchní lak na decoupage.

Z ubrousků vystříhejte vhodné motivy. Pokud nemá motiv konkrétní obrys kolem kterého lze vystříhávat, můžete motivy i vytrhat.

 Na nalepení použijeme pouze vrchní potištěnou vrstvu, kterou oddělíme. Nepůjdou-li některé ubrouky oddělit, pomožte si izolepou, kousíček jí nalepte naspod a když se budete jí snažit strhnout, vrstva se oddělí.  Místo, kam budete lepit motiv natřete  tenkou vrstvou lepidla. Nemusí to být zcela přesné, stačí přibližné místo.

 Pomalu přiložte obrázek z ubrousku a pomocí štětce namočeného do lepidla uhlazujte. Ještě jednodušší je hlazení prstem namočeným v lepidle.

Větší motivy přihlazujte vždy od prostřed ke krajům. Pracujte opatrně, používejte opravdu měkký štětec na lepení, jedině tak předejdete roztrhání ubrousku, který je po styku s lepidlem velice křehký.

 

Hotovou židličku po zaschnutí ubrousků ještě doporučuji přelakovat vodou ředitelným bezbarvým lakem.

Díky zalakování se stává židlička v pohodě udržovatelná, navíc lak sjednotí celkově povrch židličky a díky tenkým ubrouskům nebudou téměř znát hrany ubrousku a motivy vypadají jako namalované.

Stejným způsobem můžete zdobit květináče – u nich je ale nutné nalakovat květináč hlavně uvnitř, včetně odtokové hrany a spodku květináčů – tak aby jste zabránili terrakotě, ze které je květináč vyroben – nasakovat vodu, která by vám dílko zničila zevnitř.

Více inspirací můžete najít v galerii. 

Související články: DECOUPAGE – TIPY A TRIKY

 

Komentáře