Reliéfní malba na stěny Techniky

     S technikou reliéfní malby na stěny by vás ráda seznámila Nataliya Geyets – designérka a dekoratérka a protože jí čeština není rodným jazykem, dovolila jsem si její text pro vás upravit a doufám, že jsme v něm nenatropila nějaké „přehmaty“… nicméně doufám, že se vám bude práce Nataliye líbit…

 

     1.    Na očištěnou stěnu nejdříve musíme nanést  penetraci, jejímž úkolem je zpevnění podkladu a vyrovnání jeho savosti.
     2.    Na zeď si předkreslíme měkkou tužkou požadovaný ornament, dle dané předlohy .
     3.   Podle namalované kontury nanášíme hmotu pro vytvoření reliéfní vrstvy, hmotu nanášíme špachtlí. Lze také pracovat přes šablony tak jak to vidíte v tomto článku. 
     4.    Po skončení a vyschnutí hmoty, použijeme smirkový papír pro zabroušení a vyrovnani nerovných a ostrých hran námi vytvořeného ornamentu .
     5.    Pokud vytváříme objekt, který vyžaduje strukturu ,například vázu s ornamentem nebo ptáka , srst zvířete, látku , vlákno apod. začněte dátem na dřevo nebo jiným tvrdým předmětem vytvářet strukturu .
     6.    Po ukončení zbavte zeď  přebytečného prachu například vysavačem.
     7.    Znovu nanesete rozředenou penetraci.
 8.    Po vyschnuti naneste naředěnou tenkou vrstvu barvy , nebo bílou základni barvou pro lepší probarvení finální barvy .
   

 9.   Po dokončeni a vyschnuti barvy muzeme zpevnit zeď  rychleschnouci lakem, který naředíte vodou .

10.  Pro ještě lepší  vyniknutí reliéru na zdi je dobré správně  nasvítit strukturu malby například bodovými světly apod.

     Přesný typ penetrací a nanášecích materiálů právě konzultuji s panem Koubkem, jakmile budu vědět přesný typ, určitě vám je sem dopíšu. Nataliya pracuje s materiály z její rodné země….  pokud se vám její práce líbí a sami si na to netroufáte, neváhejte ji kontaktovat – vše potřebné najdete na jejích stránkách. A nebojte, že se s Nataliyí nedomluvíte…. mluveným slovem vládne češtinou velice dobře…. 

 

 

 

Komentáře