Kanzashi špičatá kytka Techniky
   

 Při focení tohoto postupu jsem zjistila, že nafotit skládání na čtverečku látky (navíc saténu) je pro jednoho člověka takřka nemožné.
Proto jsem nafotila skládání  na čtverečku barevného papíru. Doporučuji si skládání předem natrénovat na čtverci papíru a  až poté se pustit do skládání látkové kytičky.
Jen se potom při skládání na látce nelekněte toho, že hrany nedrží tak ostře jako na papíru. Snažte se být maximálně přesní a trpěliví a uvidíte, že se kytička povede. Tento postup patří ze všech druhů skládaných japonských Kanzashi k těm snadnějším :o)

   

 Připravte si: 8 čtverečků látky o hraně 6cm  – nejlépe se pracuje s bavlněnou nevypranou látkou rovnou z obchodu, satén a ostatní jemné látky při skládání kloužou, proto je příliš nedoporučuji na výrobu první kytičky… jehlu, nit, ostré nůžky, špendlíky

Na dokončení:  lepidlo na textil, kousek plsti, kaplík, velký korálek a např. brožový můstek

Čtverečky látky sežehlete do trojúhelníčků.

     Trojúhelníčky látky skládejte stejně jako papírové – viz. postup na fotkách.
      Vždy když  skládání dokončíte propíchněte hotový dílek špendlíkem…
     Poskládejte všech 8 dílků kytičky.
     Dílky sestřihněte rovně jak vidíte na fotografii.
     Snažte se, aby všechny dílky měly stejnou nebo alespoň přibližně stejnou délku, tak bude kytička co nejsouměrnější.
     Navlékněte jehlu s nití. Osvědčilo se mi nymo – je pevné a při utahování nepraská-pokud nemáte použijte pevnější nit.
   

 Jednotlivé dílky kytičky navlékněte na nit…nechejte na konci cca 15cm volných pro začištění. Dílky kytičky propíchněte ve středu cca 4mm od spodního okraje…vzdálenost závisí od třepivosti látky.

Když navléknete všechny okvětní lístky svažte oba konce k sobě a utáhněte natolik pevně, aby k sobě lístky pevně přilehly. Vše zajistěte alespoň dvojitým uzlíkem.
TIP: Najděte si doma víčko do kterého kytička pěkně padne, při následujícím lepení se vám bude mnohem lépe pracovat a kytička bude pěkně držet tvar.

     Kytičku pěkně vytvarujte, srovnejte jednotlivé lístky a doprostřed květinky kápněte textilní lepidlo (pokud doma nemáte použijte tavnou pistoli).
     Z plsti vystřihněte kolečko tak, aby zakrylo střed a nalepte jej do kytičky buď lepidlem na textil nebo tavnou pistolí.
     Ozdobte střed kytičky kaplíkem a přišitým korálkem. Nebo můžete vynechat plstěné kolečko a ozdobit střed velkým knoflíkem apod.
Nechejte textilní lepidlo dobře zaschnout.
     Nyní zbývá jen vymyslet jestli bude kytičky sloužit jako brož na kabelku nebo ji připevníte na gumičku do vlasů či ozdobu pásku nebo náramku…využití je spousta.
     Podle toho dokončete zadní stranu kytičky, vždy ji ovšem zpevněte nalepením plstěného kolečka…zajistíte tak květině stabilitu:o)
Další druhy kytiček Kanzashi se budete moci naučit v nejbližší době na kurzech :o)

 Návod pro vás připravila Radka Fleková, které moc děkuji. 

 

Komentáře