3D decoupage Techniky
  Prostorové  efekty v technice decoupage se dají dělat několika způsoby – jedním z nich je vycpávání obrázků pomocí odlehčených modelovacích hmot. 
     Na vycpávání jsem dlouho používala jen samotvrdnoucí lehkou hmotu od koh-i-nooru, ale poslední dobou jsem vyzkoušela také sametovou lehkou na vzduchutvrdnou hmotu I-clay. Obě jsou vhodné… Z první jmenované se jednoduššeji modeluje a druhá je zase krásně sněhobílá… je jen na vás, kterou použijte… je dobré je vyzkoušet pro srovnání obě. 
 

Obrázek z ubrousku si přilepte nebo přižehlte na podklad. Z další části vystřihněte nebo vytrhněte díl, který chcete, aby z obrázku vystupoval. 

Dále si připravte lepidlo na decoupage a vymodelujte si z hmoty potřebný dílek… před přilepením ho několikrát zkuste přiložit na místo a zkontrolujte, zda není moc velký apod. 

     Nejdříve natřete trochu lepidla na místo, kam budete lepit hmotu.
     Přiložte hmotu a případně ještě vytvarujte. Můžete klidně na povrchu udělat důlky (třeba když budete tvarovat pomeranč) nebo různé rýhy apod.), vrchní ubrousek je tak tenký, že vše krásně zkopíruje. 
 

 Poté natřete hmotu jemným štětcem namočeným do lepidla na decoupage, přiložte vystřižený (vytržený) motiv z ubrousku a shora opět pěkně přihlaďte štětcem vlhkým od lepidla. 

 

     Pokud se vám stane, že někde nevystačí ubrousek a kouká vám bílá hmota, nechejte ubrousek zaschnout a poté namalujte akrylovou v barve ubrousku. Malá místa můžete zamalovat i pernamentním fixem. 
     Při vycpávání motivů myslete na to, aby jste vycpávali tvary a motivy, které jsou logicky v popředí ubrousku. Obrácený postup vyvolává zvláštní pocit…. já to nazývám technikou obrácené perspektivy – asi tak jako slavné obrazy Ivana Mládka…. 

 

Komentáře