Razítkové filigrány na triku Techniky
   Ráda bych vám představila svůj nápad – přesná razítka na textil… a protože se nejlépe předstauje při práci, hned se můžeme dát do toho…. 
   

Dřevěná razítka na textil vznikla cestou experimentu… původně jsem uvažovala nad razítky z moosgummi nebo gumovými razítky… ale cestou pokusů a omylů se nakonec na textil ukázala nejlepší razítka dřevěná… jsou vyřezána laserem a díky tomu, že spodní díl dokonale kopíruje vrchní díl, vidíte vždy kam přesně razítkujete a není problém udělat druhý otisk na zcela stejné místo. 

Postupně budeme do e-shopu doplňovat nové vzory… hledejte v sekci ŠABLONY A RAZÍTKA. 

     Na razítkování používáme textilní barvu… tady jsem použila černou s perletí, aby to ladilo s nažehlovací fólií, kterou použiji na dozdobení…. 
   

 Dokud máte razítka čistá (ve smyslu suchá :-)), můžete si vyměřit jak a kolikrát se vám vejdou například kolem výstřihu….

 

       Poté pomocí houbičky naneste barvu na razítko. Snažte se nanést barvu jen na povrch razítka, nikoli dovnitř… 
     Správně nanesená barva.
     Razítko ihned otisněnte na látku, protože barva má tendence na razítku rychle zasychat a když budete dlouho přemýšlet kam s ním, může se vám stát, že se otiskne hůře nebo skoro vůbec…. 
     Pořádně přitlačte. Pokud se vám přesto stane, že se razítko otiskne špatně, nezoufejte… díky přesnému tvaru razítka se lehce strefíte na stejné místo znovu… prostě ještě jednou nanesete barvu a přitisknete… 
 

 Použitá razítka otřete do vlhkého ubrousku nebo je opláchněte a můžete například i vyčistit starým kartáčkem na zuby.

Nedovolte barvě, aby vám stekla a posléze zaschnula uvnitř razítka… to se odstraňuje špatně (ale jde to – velkým špendlíkem nebo hroceným párátkem…). 

 Pokud se vám zdá, že na razítkovacím povrchu máte zaschnou nerovnoměrně barvu a díky tomu se razítko hůře obtiskuje, stačí když s razítkem zakroužíte několikrát po jemném smirkovém papíru. 

     A je hotovo… ještě malá připomínka – sice to opakuji u každého zdobení textilu, ale i tady platí – sice na razítku je málo barvy, ale pro jistotu si vyložte před prací triko novinami… jistota je jistota 🙂 
     Klasickou děrovačkou a ozdobnou děrovačkou si vycvakejte z třpytivé černé fólie tvary. 
     Přiložte je na triko se zaschlými narazítkovanými motivy a přes pečící papír přižehlete.
   

 A hotovo….

PS. Byť to vypadá, jako bych dělala na dvou různých tričkách současně, nenechte se mást… tak hodně dokáže zkreslit barvu různé světlo…. a tak lenošná jsem byla na to, abych to upravila v PC :-)) Díky za pochopení 🙂 

 S razítky lze bezmezně řádit :-)) Tak jako to udělali moji kamarádi, když jsem je nechala s razítky o samotě :-)) Přijďte si to zkusit i vy na nejbližší kurz 🙂 a pokud nemůžete na kurz, určitě se podívejte na video níže z pořadu Rady ptáka Loskutáka. Razítka, která jsem ukázala jako ručně doma vyráběné, jsou prací  Ateliéru Niss – http://www.fler.cz/atelier-niss

Návod na výrobu přesných razítek podomácku najdete i v tomto článku

Komentáře