Motýl technikou tiffany Techniky
    Návod na vitrážového motýla pro vás připravila Monika Weisová – www.pedig.info – pokud si na něj netroufnete, můžete zajít na některý z jejích kurzů… 
   1.    Na začátku každého dílka by měl být návrh. Tady to budou návrhy hned dva, lépe řečeno, dvě kopie – jednu rozstříháme na jednotlivé dílky, druhou si necháme vcelku, abychom se měli podle čeho orientovat při skládání dílků k sobě.
     2.    Poté si jednotlivé vystříhané dílky překreslíme lihovou fixkou na vybrané kousky barevných skel. Kreslíme vždy na hladkou stranu, abychom si usnadnili následné řezání. U symetrických dílků si dáváme pozor, abychom je překreslili správně zrcadlově otočené.
Následuje řezání skla.  Sklo řežeme vždy diamantovým řezákem, nejlépe s olejovou náplní. Tabulku podložíme na rovnou hladkou podložku, řezák nasadíme na okraj skla v úhlu cca 45 stupňů a jedním plynulým  tahem odřízneme potřebný kousek
     3.    Odřezané kousky odlomíme pomocí odlamovacích, popřípadě vylamovacích kleští. Drobné nepřesnosti zabrousíme pomocí vodou chlazené diamantové brusky.
     4.    Po obroušení by nám měli dílky pěkně pasovat k sobě.
     5.    Nyní je čas dílky důkladně umýt a osušit. Budeme je oblepovat samolepící měděnou páskou a ta by nám na znečištěných sklíčkách určitě nedržela. Pásku použijeme tak širokou, aby nám na každé straně přesahovala minimálně o 1 mm (já osobně na skla o šířce 3 mm používám nejraději pásku o šířce 5,7 mm).
    6.     Pásku si  přiložíme na sklo tak, aby leželo přesně uprostřed (oba přesahy jsou stejně velké) a postupně za mírného napínání oblepujeme celý obvod. 
    7.      Poté přitlačíme i přesahující části pásky a důkladně uhladíme.
    8.     Když máte oblepené všechny díly,  je čas vzít do ruky pájku a pustit se do závěrečné fáze, tedy spojování dílků pomocí cínu. Pájecím olejem potřeme všechny části pásky i drátu, ze kterého vytvoříme tykadla i očka na zavěšení. Nejprve spojíme celou vitrážku v několika  bodech z lícové strany, tak aby držela pohromadě a mohli jsme si ní dobře manipulovat.
     9.    Potom ji otočíme na rub a začneme potahovat cínem celé plochy spojů. Cínu nanášíme dostatečné množství, tak aby spoje byli lehce vypouklé nahoru. Po dokončení spojů z rubu pocínujeme boky  (motýl11) a nakonec dokončíme dílko úpravou spojů na lícové straně. Nezapomeňte kapkou cínu přichytit k hlavičce tykadla a vršek křídel dvě očka na zavěšení.
     10.    A máme hotovo  – stačí už jen motýlka důkladně umýt horkou vodou a jarem a může vyletět do světa….
     
P.S. Za pomoc při nafocení tohoto návodu děkuji šikovným paním učitelkám z Jeseníku a okolí

 

Komentáře