Vodourozpustná fólie Techniky
     Vodourozpustná fólie vám umožní vytvořit zajímavou efektní tkaninu, kterou můžete použít buď v kombinaci s jinými látkami (hnědo-béžová taška) nebo zcela samostatně tak jak si to ukážeme na výrobě žluto-oranžové tašky. Samotná práce s rozpustnou fólií je snadná a při aplikaci přízí vám mohou pomoci i děti.
  Kromě vodourozpustné fólie, kteoru si můžete mimo jiné také objednat v našem e-shopu, budete potřebovat příze a látku na zadní stranu tašky a lepidlo ve spray na dočasné lepení textilu (také máme v nabídce, vypadá jinak než toto, které bylo použito při přípravě tohoto článku, ale funguje stejně) … a samozřejmě šicí stroj. 
     1. Na pracovní desku si položte deku (můžete také pracovat přímo na žehlícím prkně), překryjte ji starým kusem prostěradla, na které pomocí špendlíku přichyťte vodourozpustnou fólii.
Nastříkejte fólii lepidlem ve spray.
     
2. Kusy přízí buď volně pokládejte různě přes sebe nebo je rovnejte dle vámi zvoleného plánu a přimačkávejte na fólii. Takto pokryjte celou plochu.
     3. Lepidlem ve spray nastříkejte celou plochu přízí nalepených na fólii.
     Vyrábíte-li šálu, přikryjte tuto plochu dalším kusem vodourozpustné fólie. Pro tašku použijte kus bavlněné látky.  Dobře přitiskněte.
     4. Vzniklý díl vložte do stroje a volně proquiltujte – doporučujeme použít látací patku pro volné quiltování. Při použití přízí mezi dva vlizelíny prošívejte poměrně hustě, aby vám vzniklý polotovar dobře držel tvar.
     Způsob prošití je zcela libovolný – můžete šít pravidelně (viz hnědo-béžová taška nahoře) nebo opravdu velice nepravidelně tak jak vidíte na této tašce.
     5. Hotový polotovar použijte k ušití tašky dle libovolného střihu.
     Po ušití celý výrobek namočte do teplé vody a nechejte odmočit … stačí chvilka a fólie zmizí jako pára nad hrncem… poté ještě vyperte v pracím prostředku.
     
TIP: kromě nejrůznějších efektních přízí, kterých dnes nabízí trh opravdu širokou řadu můžete všívat i ozdobné nitě, natrhané proužky látek apod. Fantazii se meze nekladou. Na výrobu šály ale doporučujeme použít velmi měkké příze, aby výsledek byl hebký a příjemný pro nošení…

Komentáře