Bubble-up médium Techniky
   O barvách s 3D efektem jsem vám už na stránkách psala… nicméně najdou se tací, kteří by tento efekt chtěli využít jen na jedno, dvě trika a nechce se jim investovat do 50ml barev, protože mají obavu, že jim zbytek barvy po letech vyschne… Právě pro ně je určeno nové médium pro bubble-up efekt – tzv. pluster-medium.
 

Smícháním tohoto média s textilní barvou v poměru cca 1:1 vznikne barva s 3D efektem. Protože jsem již měla vyzkoušené, že s normálními barvami na textil (tedy základní řadou) médium funguje, vybrala jsem pro ukázku práce s tímto médiem záměrně žlutou a hnědou barvu s perletí.

Kromě barev a média jsem si připravte ještě šablonu, plastový talířek, houbičku a širokou pásku na přichycení šablony.

     Šablonu dobře připevněte pomocí pásky na triko, které před tím vyložte novinami. Páska zabrání nanesení barvy omylem mimo šablonu. Použijte ji zejména v místech, kde je výřez v šabloně blízko kraje šablony.
     

Na plastový talířek nandejte od každé barvy trošku. Rozdělejte si skutečně trochu barvy, protože přidáním média se množství zdvojnásobí. Já jsem nakonec z tohoto množství udělala tyto žirafy tři. Rozmíchanou barvu není doporučeno skladovat delší dobu a tak je nutné co si rozmícháte dopotřebovat, když nechcete zbytek vyhodit.

Na každou barvu naneste pomocí plastové lžičky přibližně stejné množství média. Přibližně by to mělo být stejné množství jako je barvy. Čím větší podíl bude média tím více se poté barva nafoukne. 

Médium vám barvy mírně zesvětlí, protože samo o sobě má bílou barvu.

     

Barvy promíchejte s médiem a můžete začít klasicky nanášet barvu pomocí houbičky na nádobí.

     Houbičku si otírejte o talířek, nesmíte na ní mít mnoho barvy,  mohla by se vám dostat pod šablonu. Je lepší nanést na jedno místo několik tenkých vrstviček barvy než najednou velké množství barvy…

A jak jsem psala – po nanesení na první třičko mi zbyla spusta barev a tak jsem stejnou šablonu ještě použila na černé a červené triko. Výsledek před a po můžete vidět níže. 

PS. Na médiu je v návodu napsáno, že se má nechat nanesená barva schnout 30 minut a ne déle. To mne trochu zarazilo. Po půl hodině byla barva ještě mokrá. Nechtěla jsem ji dosušovat fénem, bála jsem se, že horký vzduch do mokré barvy  by mohl pokazit proces nafukování a tak jsem to riskla a nechala trika schnout něco kolem hodiny. I poté byly obrázky na omak stále mírně vlhké, ale to již jsme riskla…

    Po cca hodině zakryjte obrázek pečícím papírem a přiložte žehličku nastavenou na bavlnu. Nepohybujte se žehličkou, obrázek by to mohlo rozmazat, jen zvedejte a opět přikládejte. Opakujte tak dlouho, dokud obrázek není v celé ploše tzv. nafouknutý… já bych spíš řekla pěkně sametový 🙂
     

 

Medium s perleťovými barvami fungovalo dobře, i po nafouknutí se barvy mírně třpytí. Prát doporučuji porubu, aby se barva neomlátila o buben pračky nebo o zipy ostatního oblečení.


 

     

Médium Bubble-up najdete v nabídce e-shopu u každého druhu textilních barev se kterými jsem to zkoušela (tj. Nerchau a APA Ferrario). Šablonu žirafy najdete spolu s další padesátkou různých v našem e-shopu

Příště zkusím ještě kombinaci s třpytkovými a metalickými barvami a určtitě vás budu informovat. 

     na černém triku
     na čeveném triku

 

 

 

 

 

Komentáře