Pyrografika Techniky
   Pyrografika je technika, kterou si možná pamatujete ze svého dětsví jako já – můj strýc vyřezával lampičky a vypaloval do nich linky…. dlouho jsem se s touto technikou nesetkala, až před lety jsem ji zahlédla na některém zahraničním veletrhu… a do Čech ji zpět dovezla Kačka Dolejší, která pro vás zpracovala tento článek a také ji s touto technikou uvidíte v neděli 27.9. v pořadu Rady ptáka Loskutáka.
   Pomůcky: překližkový polotovar ještěrka věšák, sada pro pyrografiku, akrylové barvy, měkký štětec, starý silnější hadr, nebo ručník.
     
Ještěrku si vybarvíte pomocí akrylových barev, které nanášíte měkkým plochým štětcem. Barvy doporučuji natírat vždy od té nejsvětlejší, k nejtmavší a štětec mezi tím nevyplachovat. Také do sebe barvy roztírejte ještě než zaschnou. Když jste s natíráním spokojeni, necháte barvy pořádně zaschnout.
     Na pyrografickou páječku našroubujete úzký tenký hrot a páječku necháte nahřát zapojením do elektřiny. Pozor, páječka je pak v místě kovového závitu a hrotu horká, u kvalitní páječky však je plastový držák se zarážkou pro ruku. Když je hrot rozpálený, můžete do dřeva po odvodu vyplovat tečky. Na pájku vyvíjejte trochu tlaku, ale zrovna překližka je měkká a jde vypalovat dobře. Vzhledem k tomu, že vypalujete přes nátěr akrylových barev, na hrotu se dělá tenký film, který může ovlivnit pálení, proto si hrot otírejte do namočeného ručníku, nebo hadru, když se vám zdá hrot zanesený.
     Pomocí kleští odšroubujte stávající hrot a  ten odložte na žáru odolnou podložku (já ho házím než zchladne do skleničky).  Našroubujte tentokrát hrot kaligrafický (opět samozřejmě pomocí kleštiček!) a nechejte chvíli nahřát. Tím pak vypalujte do těla a nohou ještěrky vzory a textury podle vaší fantazie. Opět samozřejmě platí nutnost otírat hrot. Pokud pracujete s materiálem, který nemá povrchovou úpravu, nutnost otírání hrotu odpadá.
     Pak už jen přišroubujte háčky a originální ještěrka vám může doma držet klíče Smile

Set  na pyrografiku můžete zakoupit spolu s dřevěnými výřezy v našem e-shopu.

Kromě dřeva můžete zdobit také jiné materiály: například kůži nebo korek. Další ukázky jsou také z Dílny Tvořilka Kačky Dolejší… 

a pokud se s ní chcete sejít osobně máte příležitost ji vidět od 26. – 28.9. na řemeslném jarmarku. 

 

Komentáře