Malování hedvábí na desce Techniky
   Malování na desce je novinka, kterou letos představila firma Marabu… a je fakt skvělá…  pokud jste dodnes nepořídili rám na malování hedvábí, protože jste měli strach kam ho při malování budete dávat, určitě si přečtěte jak to jde i jinak….

 

   

 Základem malování je deska – když malujete na předguttované hedvábí (hedvábí na kterém je již kontura – tzv.gutta natisknutá) – stačí vám jakákoli nesavá deska – sololak, umakart apod., ale plánujete-li malovat více vlastní obrázky je dobré si rovnou pořídit plexisklo. Já jsem tak učinila – stačí zajet do nejbližší prodejny ve vašem okolí, která nabízí řezání plexiskla (jsou to firmy zabývající se zastřešováním pergol apod). Plexisklo v sobě spojuje obě požadované vlastnosti – je průsvitné a nesavé a narozdíl od skla (které by také šlo použít) lehké a celkem nerozbitné. 

Na desku si nastříkejte lepidlo.

Máte dvě možnosti – použít originální lepidlo ve spray od Marabu na lepení hevábí na desky – má tu velkou výhodu, že desky po použití stačí očistit houbičkou a jarovou vodou. 

Nebo lze použít lepidlo ve spray od Odifu – č. 404 – na dočasné lepení – ale po použití musíte desky vyčistit syntetickým ředidlem (S6006), které koupíte v každém obchodu s Barvami a laky. 

Hedvábí, které budete lepit je nutné předem vyžehlit, aby bylo před lepením co nejhladší. Lepidlo nechejte chvíli na desce zavadnout a poté stejně jako když tapetujete přihlaďte a přilepte na desku. 

Dále malujte tak jak jste zvyklí z rámu a užívejte si pohodlí a komfortu, protože narozdíl od rámu vám leží předloha přímo pod deskou a krásně ji vidíte a obě ruce si můžete podepřít, protože malujete na stole… 

U kontur si opět dejte pozor na jejich dozavření…. 

Po zaschnutí kontur malujte tak, jako by bylo hedvábí natažené na rámu. Nalepením hedvábí nepřicházíte o žádnou jeho vlastnost – barvy stále jezdí ke konturám, můžete zapouštět barvy do sebe apod.

Stejně tak funguje i sůl – tj. můžete natírat velkým štětcem barvu a sypat do ní sůl pro vytvoření zajímavých efektů. U polštářů, které vidíte na obrázcích tak můžete zajímavě vyřešit zadní stranu.

 
     

 Pokud se vám líbí technika tzv. mačkání – máte jedinečnou možnost ji zkombinovat s malováním. Stačí, když na desku hedvábí prostě nalepíte zmuchlané. Pak již jen stačí zapouštět barvy do zmačkaného a nechat je působit… efekt je zaručený… 

 
 

 

Po zaschnutí hedvábí  sloupneme z desky, zažehlíme barvy a poté můžeme ještě vyprat případné zbytkové lepidlo (ale téměř nic na hedvábí nezůstává). Desky očistíme podle typu použitého lepidla – buď jarovou vodou (lepidlo Marabu)  nebo ředidlem S6006 (lepidlo 0dif 404).

Nalepené hedvábí má mnohem více výhod než to na první pohled vypadá…  příště vám zkusím ukázat jak lze na hedvábí použít šablony či tiskat…. 

Máte pocit, že to chcete jen trošku zkusit a nechce se vám shánět deska či plexisklo?? Pak mám pro vás ještě jeden malý tip… začněte třeba s hedvábnými přáními (opět sežente u nás v e-shopu) a nalepte si je pomocí lepidla na sololakové dno na pedig! 

 
   

 

A tady se můžete kochat dílky účastníků letních pobytů na Monínci (zejména pobytu Monínec 5)… polštáře jako polotovary – předguttované i čisté – můžete zakoupit v našem e-shopu

 

Komentáře