Ukrajinský salát Rychlé večeře

 Salát, který jak jsem zjistila, na Ukrajině neznají, leč já jsem recept kdysi dostala pod tímto názvem a tak si ho zažila, že ani po zjištění, že je stejně matoucí jako španělský ptáček, se tohoto názvu nevzdávám… Na salát si připravte větší rajčata, stroužky česneku (pokud máte opravdu česnek rádi, tak nešetřete – já dávám na jedno rajče jeden stroužek česneku), majonézu a strouhaný sýr.   Česnek prolisujte – mám malou vychytávku, možná ji znáte, ale přeci mi nedá se o ni podělit. Do lisovače dávám stroužky česneku neloupané, jen uříznu tuhý konec. Česnek se mi prolisuje a zbyde uvnitř jen šlupička a tu lehce vyndáte a vyhodíte a česnekovač je čistý.   Na jedno rajče si dejte do misky jednu lžičku majonézy, osolte a přidejte rozmačkaný česnek a promíchejte. 

 Smíchejte s nakrájenými rajčaty a strouhaným sýrem. Na závěr ještě můžete přidat mletý bílý pepř.

Mně to bohatě stačí s tmavým pečivem jako večeře… ale pokud jste větší jedlíci tak můžete podávat třeba s tvarohovými  plackami apod.

Tento salát je u nás oblíbený hlavně přes léto, kdy jsou rajčata opravdu sladká a jejich chuť skvěle vyvažuje česnek.

Navíc jsem začala majonézu odlehčovat – míchám ji půl na půl se zakysanou smetanou…. a je to taky moc dobré….

A jak šel čas a já přestala jíst živočišné věci, tak tne nepřešla chuť na tenhle salát a tak jsem vymyslela vegan verzi – místo sýra uzené tofu nastrouhat najemno a použít sojanézu – buď doma udělanou nebo kupovanou… a je to stejně dobré…. Jak na to se můžete podívat i v tomto vlogu. 

 

Komentáře