Savová technika Techniky
  Byť mám občas pocit, že o bělení textilu – tzv. savové metodě – bylo napsáno vše, stále od vás dostávám maily s prosbou o radu či pomoc a proto jsem našla fotopostup, který jsem nafotila již dříve a znovu zkusím shrnout vše důležité do jednoho článku…
  Savovat můžete přes cokoli zajímavého – nůžky, nářadí, listy… ale samozřejmě, že nejefektnější jsou šablony, které si můžete vyrobit sami – přesný návod návod také najdete na mých stránkách.
 

Na stříkání Sava (používám výhradně SAVO PEREX a neředím jej) můžete použít rozprašovač, ale u něj je často problém dosáhnout plynulého nástřiku bez velkých kapek a proto doporučuji používat pumpu na hedvábí, která pracuje na principu spraye.

Natlakování se provádí pomocí víčka.

 

Triko položte na noviny, které pohltí přebytečné savo, které stříknete mimo triko a do trika také dejte noviny.

Pokud použijete techniku mačkání (pokud triko zmačkáte, odsaví se jen vrchní části – vznikají tak velice zajímavé efekty) – do míst, kde budee mačkat samozřejmě nedávejte noviny, bránily by vám v mačkání.

Triko nastříkejte jemnou vrstvičkou Sava, pokud nastříkáte Sava moc, udělají se vám světlé skvrny a savo se dostane i pod šablony.

V této technice platí dvojnásob přísloví, že méně je více. Přidat savo můžete vždy, zpět ho už nevezmete. 

 

 

 

Hotové triko můžete ještě domalovat konturami – já používám textilní barvy (nejčastěji TEXCOLOR od Ferraria) nalité do lahviček na guttu. Po zažehlení dobře drží a nesepírají se.

 

PS. Pokud se vám zdá, že je Dominika na této fotce nějaká malá, tak se vám to nezdá… tuším, že jí tady je něco kolem pěti let 🙂  

 

 

 

 

 

 

Komentáře