Fusing – spékání skla v mikrovlnné troubě Techniky
  Když mi poprvé Kačka Dolejší napsala, že umí tavit sklo v mikrovlnce, měla jsem chuť jí napsat, že jsem sice mistr skoku na špek, ale na tohle jí neskočím. Nicméně když jsem poprvé tavení viděla na vlastní oči, v duchu jsem se jí omlouvala….
Skutečně je možné roztavit sklo v obyčejné mikrovlnné troubě, která vám doma jinak běžně slouží  k ohřívání potravin a případně k zapékání hedvábí :-)) 

    Samozřejmě, že to není samo sebou – je třeba k tomu ještě maličkost – malou pícku, která  tomu sklu maličko pomůže 🙂

Takže jak na to…..
Nejdříve si připravte malé kousky skla, které budete spékat – důležité je, aby skla měla stejný koeficient roztažitosti skla – tzv. COE – výrobce doporučuje skla s COE 90, ale vyzkoušeli jsme, že lze použít i skla s COE 85. Jen není dobré tyto dvě skupiny skel mezi sebou míchat. Můžete použít skla čirá, matná, skla s efekty -tzv. dichroická, skleněné lupínky či skleněné kytičky millefiori.

    Sklo si nařezejte řezákem na sklo na malé kousky, můžete také použít štípačky na sklo. Pozor na bezpečnost práce – používejte při práci brýle, on malý kousek skla zapíchnutý v oku není nic veselého …
A taky pozor – drobky skla nejsou to stejné jako drobky rohlíku – nesnažte se je smést ze stolu hranou ruky!! Pracujte na papíře či plastové podložce a všechny střípky opatrně vysypte do odpadu či zabalte do papíru a vyhoďte. 
    Vlastní motiv si skládejte na kolečku fázového žáruvzdorného papíru, jehož průměr odpovídá vnitřnímu průměru pícky. Sklíčka můžete vrstvit i do výšky. Poté fázový papír s vaší sestavou sklíček pro zapeční opatrně přendejte do spodní části pícky. Fázový papír zabrání připečení sklíček k pícce.

    Pro zapékání výrobce doporučuje použít mikrovlnou troubu s výkonem 800-850W. Vyzkoušeli jsme i mikrovlnku s výkonem 700W – zapékání sice trvalo déle, ale jinak to šlo v pohodě. Z mikrovlnky buď úplně vyndejte otočný talíř nebo jej otočte vzhůru nohama – prostě tak, aby se při zapékání netočil .
Do MT vložte spodní díl pícky s  fázovým papírem na kterém máte naskládanou kompozici, přiklopte vrchním dílem, zavřete MT a nastavte čas na 2 minuty plného výkonu.

    Po chvíli uvidíte jak z horního otvoru v pícce vychází oranžové světlo (pokud chcete mít větší atrakci doporučuji zalepit světlo v MT), sklo se začíná tavit.
Po uplynutí cca poloviny nastavené doby zapékání přerušte a přímo v MT pícku pootevřete a zkontroolujte nakolik je již sklo spečené. Nezapomeňte si předtím ale nasadit žáruvzdorné rukavice (jsou součástí sady). Pokud zjistíte, zda sklo není všude stejně zapečené (většinou to poznáte podle barvy skla – je tmavší než okolní krásně oranžově svítící kousky) pokračujte ve spékání.

   

Po skončení doby (zapamatujte si ji pro další spékání, nebudete poté muset kontrolovat) pícku vyndejte z MT a odložte ji na nehořavou podložku (plech, keramickou dlaždici apod). Neotvírejte ji!!! Došlo by k popraskání skla díky teplotnímu šoku.  Po cca 20 minutách můžete vrchní díl odklopit a ještě nechejte chvíli sklo vychladnout položené na spodní části.

Po úplném vychladnutí bude mít sklo stejnou barvu jakou mělo před zapékáním. 

    Hrany šperku doporučuji zabrousit obyčejným karborundovým brouskem (možná to znáte jako brousek na kosu), který koupíte v každých domácích potřebách.

    Z rubové strany přilepíme lepidlem na sklo bižukomponenty – tzv. šlupny – nebo si smotáme spirálku z pevnějšího drátku či ketlovací lehly a vlepíme tam tuto spirálku.
Velikost hotových výrobků je omezena velikostní vnitřního rozměru pícky – tj. průměrem cca 76mm.
 
   

Set pro fusing v mikrovlnné troubě, který obsahuje pícku, žáruvzdorné rukavice, sadu skel barevných, milifior, lupínků i dichroických skel, řezák, fázový papír, návod k používání, bižuterní komponenty můžete objednávat u Kačky Dolejší na jejích stránkách.

Kromě pícek nabízí i komplet veškerý materiál pro fusing v mikrovlnné troubě.  

Video z pořadu Rady ptáka Loskutáka s touto technikou:

Komentáře