Výroba šablon a jejich použití na textil Techniky
 

 Chcete si namalovat obrázek na triko, ale netroufáte si malovat od ruky, ani vybarvovat a konturovat obrázek… právě pro vás je určené šablonování…  kromě barev potřebujete i šablony.

   Kromě vybraného motivu, který si vytiskněte pudete potřebovat pevnější fólii, na kterou si přenesete obrázek pomocí permanentního fixu. 
     V našem případě je šablona dvouvrstvá, skládaná a abychom se trefili při soutisku na triko je nutné si udělat na šabloně lícovací body – nejlépe pomocí děrovačky. Namalované fólie si dáme na sebe, aby seděly a na obou stranách uděláme dva otvory děrovačkou.
Jednovrstvou šablonu samozřejmě pouze vystřihneme…
     Na vystřihování šablony můžete použít řezák, malé ostré manikúrní nůžky nebo také řezačku na šablony.
   

 Triko si vyložte novinami a připravte si kousek molitanové houbičky. Na toto triko jsem použila barvy Pebeo SETACOLOR OPAQUE, vhodné i na tmavý textil, které jsem nanášela pomocí houbičky. 

Před nanášením barvy ale nejdříve všechny čtyři otvory po sešívačce vybarvěte křídou nebo bílou pastelkou.

   

 Po naťupání první půlky, odložte šablonu (doporučuji buď opatrně umýt, nebo nechat barvu zaschnout na fólii) a na vyznačené otvory přiložte druhou šablonu a opět nanášejte barvy. Hotový obrázek nechejte dobře zaschnout a barvy poté zažehlete žehličkou nastavenou na bavlnu cca 2 minuty (z rubu nebo přes pečící papír).

 Práce s fóliemi je jednoduchá a zábavná a inspirovat se můžete na anglických stránkách, kde najdete stovky nejrůznějších šablon.

     TIP:

  • Nanášejte vždy jen malé množství barvy, lepší je přejet jedno místo několikrát než napoprvé nanést hodně barvy, která se vám může dostat pod šablonu…
  • Barvy lze mezi sebou libovolně míchat a i přímo na šabloně vytvářet barevné přechody…
     

  • Pokud máte obrázek na šabloně až do kraje, zakryjte hrany pomocí žluté zakrývací pásky, která vám nepoškodí textil a zároveň vám zafixuje šablonu a zajistí ji proti posunutí.
  • Další inspirace můžte čerpat v galerii.
     

  • Netroufáte-li si na výrobu šablon a přesto si chcete jejich použití vyzkoušet, můžete si zakoupit již hotové šablony. Nově v e-shopu najdete nové šablony dle mých vlastních návrhů… 

n

Komentáře