Přenos obrázků na textil Techniky
Malování obrázků na textil je pro většinu lidí složité, protože neumí malovat tzv. od ruky.
Velkou pomocí je použití přenosové tužky.
Na první pohled vypadá jako obyčejná pastelka…

 

   Pro ukázku práce s touto tužkou jsem zvolila motiv krokodýla, kterého jsem si vytiskla ze stránek www.clipart.com, kde najdete k volnému stažení tisíce podobných obrázků… samozřejmě můžete použít libovolné kresby a obrázky, vždy záleží jen a jen na vás.
   Obkreslete obrázek pomocí přenosové tužky na kus pečícího papíru (můžete použít i hnědý) nebo můžete použít pauzovací papír.
   Poté papír otočte a pomalovanou stranou přiložte na triko tam kam chcete, aby se přenesl vzor.
Přejeďte žehličkou nastavenou na bavlnu.
Jeden obrázek můžete použít minimálně třikrát.
 

 Na terakotovém triku jsem potřebovala zamaskovat nepovedený tisk z fólie (dala jsem málo barvy a díky telefonu, který jsem při práci zvedla, jsem neodhadla čas. Barva mi mezi tím na fólii zaschnula a poté se na triko obtiskla již málo…) . Více o tisku z fólie si můžete přečíst zde. Stejným způsobem, ale v podařené verzi, je uděláno sluníčko u krokodýla na bílém triku.

 

Mile mne překvapilo, že tužka i na terakotovém triku byla dobře vidět.

   Triko vyložte novinami a můžete štětečkem malovat. Na toto tmavé triko jsem použila barvy Pebeo a na bílém triku jsou použity barvy TEXTILE ART od Nerchau.
Děti mohou vymalovat obrázek fixami na textil, které mají dva hroty – tenký na čáry a silnější na plochy.
   TIP:

  • Barvy je možné mezi sebou míchat a dostat tak další barevné odstíny
  • Po zaschnutí barev ještě můžete celý obrázek okonturovat. Na to používám stejné barvy na textil, jen si je nalévám do lahviček.

   

  • Lahvička má hrot, který zanechává stopu cca 1mm silnou. Pokud chcete ještě slabší stopu, můžte na plastový hrot ještě nasadit kovový – na textilní barvy doporučuji sílu 0,5mm.
  • Hrot nezapomeňte po použití vymýt a vyčistit pomocí přiloženého drátku. Ten doporučuji nechávat v hrotu navlečený pokud nepracujete. Nestane se vám, že vám nechtěně zaschne barva uvnitř. Kovový hrot je samořezný, na plastový ho nasadíte pouhým otočením.

   

Textilní barvy se fixují zažehlením po úplném zaschnutí. Žehlete buď zrubu nebo přes pečící papír. Žehlička by se neměla dostat do přímého styku s tex. barvami. Malovaná trika je možné prát v aut.pračce na max. 40st.
Kvalitní dámská a dětská trika v různých barvách najdete v našem e-shopu.

   

 

Komentáře