Stíraná textilní technika Techniky
 Neznám nikoho, kdo by si jako malý nepodkládal pod papír mince a pak je přejížděním měkkou tužkou „neobkresloval“. Napadlo vás ale někdy stejným způsobem ozdobit své poněkud fádní jednobarevné tričko?

 

 

  Přiznám se bez mučení, že tento nápad není můj, ale kdysi jsem ho vyčetla v jednom ženském časopise (až po letech jsem se dozvěděla, že autorkou tohoto článku byla Janka Zbyňková a s jejím laskavým dovolením si dovolím tento nápad prezentovat. Fotografie jsou dílem jejího manžela.

Hned jsem nápad vyzkoušela a když najdete opravdu zajímavý povrch, tak je výsledek dokonalý. Samozřejmě můžete kombinovat i s domalováním konturami… 

   

Co budete potřebovat? Kromě trika, které si hodláte vyzdobit, to budou textilní barvy (popř. tuš, pokud chcete pracovat s černou barvou), a předměty, jejichž povrch budeme kopírovat – nejlépe mušle a ulity nejrůznějších mořských tvorů, skořápky vlašských ořechů, kovové přezky s ornamenty apod. Mince příliš nedoporučuji, z dálky vypadají jen jako puntíky a ne každému je příjemné, když si ho lidé prohlížejí na vzdálenost několika centimetrů, aby se dohodli, zda se jedná o koruny či euro :-)) Na tupování budete potřebovat kousek hadříku, nejlépe ze starého trička, na kterém si doporučuji i zkusit pár prvních otisků.

 

 Této metodě se také říká frotáž – myslím, že podobně zní ve francouštině sloveso třít – což je vlastně základ této metody. Kousek hadříku, kterému moje babička pro mne z nepochopitelných důvodů říkala klůcek, namočíme do barvy, kterou si rozředíme na hustotu tuše (popř. pracujeme přímo s tuší), poté jej otřeme do papíru, aby na něm zůstalo jen malé množství barvy. Předmět, který chceme frotážovat, vložíme pod látku a pevně ji kolem něho napneme. Poté přejíždíme hadříkem s barvou tak dlouho, než na látce „vyleze“ celý vzor. Pokud budete dělat několik vzorů poblíž sebe, je nutné nechat vždy hotové proschnout (můžete tomu pomoci fénem), aby při další práci jste si je nerozmazali. Hotové zažehlíme zrubu horkou žehličkou, kterou nejen vyhladíme zmuchlané triko, ale i fixujeme barvy.

 Doporučuji použít barvy na textil TEX COLOR, které jsou dokonale krycí, takže se můžete pustit i do tmavého trička a navíc jsou po zaschnutí velmi jemné a netvoří na oděvu tvrdou, lámající se krustu.

 

Komentáře