Mramorovací inkousty Techniky
 Mramorovací inkousty jsou skvělé barvy pro dekoraci nesavých povrchů jako např. sklo, kovy nebo plasty.
Povrchy savých materiálů jako jsou papír, lepenka, dřevo, surová keramika, terakota apod. by měly být před zdobením natřeny dvěma vrstvami laku, aby se inkoust nevpíjel do materiálu – tak je to uděláno u šicího stroje, který jsem vyřezala ze dřeva.

 

Inkousty mají extravagantní třpytivé barvy, obzvláště vysokou přilnavost a odolnost a díky tomu jsou použitelné téměř na všechny mateiály. 

Návod k použití : 

Na čistou plochu předmětu (zbavenou prachu a mastnoty) se vždy nejprve plošně natře jedna barva Mramorovacího inkoustu. Doporučuji na nanášení barvy použít kousek houbičky, barva je syntetická a štětce by bylo nutné umývat v ředidle… houbičku jednodušše vyhodíte.

 

   
Po zaschnutí – cca 5-10minut natupujete váš předmět na několika místech druhou barvou. Takto můžete používat barev dle libosti.
 

 
Nakonec na zaschlou barvu houbičkou natupujte Aktivátor efektů, a tím dosáhnete požadovaného efektu mramorování.

Na závěr můžete pro dosažení lesku zaschlý předmět ještě přelakovat vodouředitelným lakem. Lakujte zejména tam, kde hrozí do budoucna styk předmětu s lihem – tj. dobré je to zejména u šperků, protože často parfémy či toaletní  vody obsahují líh…. 

   
Několik mých osobních postřehů:

  • Barvy skvěle kryjí a hodně špatně se odstraňují z prstů. Proto na nanášení používejte houbičku upnutou do kolíčku na prádlo.
  • Jednotlivé barvy samy o sobě mají krásné odstíny – lzeje tedy využít i jednotlivě – například závěsy u šicího stroje byly původně ve stříbrném tónu, stačilo pár doteků houbičkou se zlatým inkoustem a jsou krásně zlaté… 
  • Pokud chcete použít mramorové inkousty na savý povrch je nutné předem povrch důkladně nalakovat, aby se inoust nevpíjel.. 
   

  • Celé dílo korigujete jen vy sami množstvím nanesené druhé barvy a i množstvím naneseného aktivátoru.
  • Na víčkách od skleniček jsem použila více druhé barvy a méně aktivátoru, u lampičky tomu bylo obráceně.
 
  •  Mramorovací inkousty jsou skvělé na dekoraci skleněných šperků. Stačí kapka barvy na houbičku a pár doteků. Bez času schnutí trvala celková dekorace sklíček asi minutu. Použila jsem již hotové šperkové soupravy, které můžete zakoupit v našem e-shopu, jen jsem pro mramorování sklíčka sundala ze závěsů.

   

  • TIP: Zkuste různě prolínat barvy a možná budete překvapení… mramorování pomocí inkoustů je zábavné a spotřeba je kupodivu skutečně malá – stačí kapička do houbičky a překryje celkem velké místo…
    Mramorovací inkousty jsou něco mezi mramorovacími barvami a patinou – práce s nimi je velice snadná a výsledky jsou efektní.

Na práci s mramorovacími inkousty se také můžete podívat v pořadu RADY PTÁKA LOSKUTÁKA:

Komentáře