Krakelovací lak na skle Techniky
   Krakelovací lak je možné použít na nejrůznější podklady – zajímavé je například použití na sklo. Můžete tak vyrobit zajímavý dárek nebo dekoraci vaší kuchyně.
 
  • Maskovací krycí páskou zalepte místa, která nechcete natírat. Pro první pokusy s krakelovacím lakem  doporučuji pracovat s menšími plochami, dosáhnete tak snadnější pěkných výsledků. 
  • Na vybraná místa natřete krakelovací lak a nechejte zaschnout.
   
  •  Po zaschnutí krakelovacího laku (pozor, lak nesmí přeschnout, neúčinkuje poté tak jak by správně měl), což je většinou po cca 1 hodině naneste akrylovou barvu. Pokud pracujete s houbičkou vzniknou narozdíl od štětce prasklinky nepravidelné. Akrylová barva by měla mít hustotu řídkého lívancového těsta a nanášejte ji rychle a nevracejte se dvakrát na stejné místo – již by povrch nepopraskal. 

TIP: Na krakelovací lak se mi nejlépe osvědčil používat Balakryl – má správnou hustotu a skvěle praská…

   
  •  Po zaschnutí barvy sundejte krycí pásku a na nakrakelovaná místa nalepte lepidlem na decoupage motivy z ubrousků . Decoupage na sklo není jinak moc hezká, ale když jsou ubrousky podmalované barvou nebo jako v tomto případě nakrakelované, vypadá ubrousek na skle dobře. 
   
  •  Přebytečné lepidlo, které se dostalo na sklo hned začerstva setřete například vatovou tyčinkou. Pokud necháte lepidlo na skle zaschnout, tak ono sice zprůhlední, ale není tak lesklé jako sklo a vypadá to potom tak trochu „upatlaně“. 
   
  •  Nápis na lahvi a okraje jsou namalované konturou na sklo, ale šla by použít i metalická kontura Marabu. 
   
  •  Stejným způsobem jako lahev můžeme pomalovat a polepit kousek korku a udělat k lahvi zajímavou vizitku – na druhou stranu jsem nalepila recept s použitím olivového oleje a použila jako malý dárek pro milovníka italské kuchyně…. 

 

Komentáře