Pletení z pedigu Techniky
 V dnešní uspěchané a přetechnizované době čím dál více lidí pociťuje potřebu kontaktu s přírodou a přírodními materiály jako je proutí, sláma, šustí. Mezi ně patří i pedig.

 

 

 

  Pedig je u nás hned po vrbovém proutí nejpoužívanější materiál pro pletení košů. Je to vnitřní část liany Calamus rotang, kdy po oloupání povrchové vrstvy se vnitřní porézní jádro používá k výrobě pedigu. 
   Je vyráběn v různých průměrech od 1mm až po 10mm. Jeho výborné vlastnosti jako je pružnost, snadné barvení a rovnoměrná tloušťka jej činí oblíbeným materiálem pro výrobu košíků, ošatek, podnosů a dalších dekoračních i užitných předmětů.  
Před prací je nutné pedig namočit na krátkou dobu do vody, aby se stal pružným.
 

 Jeho vnitřní houbovitá struktura umožňuje rychlé nasátí vody a tím i rychlou přípravu pro práci.
Po namočení je pedig velice měkký a pružný a proto je, na rozdíl napřídklad od vrby, ideálním materiálem pro pletení i pro ženy nebo děti. 

 

   Pedig se dodává v přírodní barvě, ale velmi snadno ho lze barvit do různých odstínů pomocí běžně dostupných barev na textil, jako je například Iberie, Duha nebo Cheds.

 

Jako další pomůcku pro pletení lze využít nejrůznějších pevných překližkových den, která lze naubrouskovat či jinak ozdobit nebo v jen v přírodním stavu oplétat. Pro navlékání osnovy je nutné po obvodu dna vyvrtat dírky, kterými prostrčíme osnovní pruty.

Veškerý materiál na pletení včetně překližkových den najdete v nabídce našeho e-shopu

 

 Tento způsob pletení je vhodný zejména pro začátečníky, kteří nemají ještě velkou praxi v pletení. Po zvládnutí základní techniky se ale bez obav můžou i oni pustit do pletení košů ode dna, pletení na formách apod.

V košíčku s pevným dnem na fotce vidíte kolik zvonečků pletených na malé formě lze uplést z jednoho malého balení pedigu 1mm. 

Formy za zvonky, dřevěná ucha i tenkký pedig v malých kotoučích můžete také objednat v našem e-shopu

 

 Není problém z pedigu uplést zvířata, vánoční zvonečky nebo korbičku dětského kočárku – vždy jen záleží na fantazii a správně zvolené síle materiálu.
Pokud si netroufáte pustit se do pletení sami, doporučuji začít pod odborným vedením lektorky Moniky Weisové .

Přehled nejbližších kurzů najdete v sekci kurzy. 

Komentáře