Odlévání mýdel Techniky

 

  Možná si vzpomínáte na malého Jirku ze seriálu My všichni školou povinní, který své paní učitelce doma uplácal ze zbytků mýdel dáreček, který ona vůbec neocenila… ba co víc, tuším, že se dokonce na malého okatého klučinu rozzlobila. Je vidět, že v té době kreativitě pšenka nekvetla 🙂 

 

 

 

 

 Splácané mýdlo z kousků sice asi nevypadalo bezvadně, ale už že si ten malý klučík dal tu práci… takže doufám, že pokud se pustíte do výroby mýdel, nedopadnete jako právě Jirka. Využití zbytků mýdel je docela náročné, protože výrobci do mýdel přidávájí různá činidla, která zabraňují tomu, aby šla hmota opět „přetavit“, proto doporučuji, pokud chcete mít výsledky perfektní použít glycerinovou mýdlovou hmotu, kterou si můžete v 500g balení objednat v našem e-shopu.

Na obrázku vlevo vidíte kolik mýdel jsme odlili z jednoho půlkilového kelímku.

   Glycerinovou hmotu můžete ovonět a přibarvit. Na barvení se vyžívají speciální barviva, ale k ovonění lze využít různé vonné esence, které se například používají i na parfemování vosku při výrobě svíček nebo do aromalamp.
   Dále bude nutné si pořídit formu na odlévání, doporučuji měkké silikonové formy, ze kterých se mýdlovina dobře vyklápí. Také existují formy přímo určené na odlévání mýdel. Formy není nutné před odléváním nikterak upravovat (vymazávat apod).
   Použijte-li pevnější formy, počítejte s tím, že vyklapování jde hůř a hrozí poškození buď mýdla nebo formy… zkoušela jsem i odlévat do kelímků od jogurtu – vyklopit šlo ztuha a a bylo pak nutné mýdlo seříznout, protože se zkopírovala ze dna i datum výroby jogurtu :-))
S mýdlovou hmotou se pracuje úplně stejně jako s voskem – rozehřívá se a odlévá… tuhne také podobně dlouhou dobu… podle velikosti v rozmezí 30minut až 3 hodin.
   Na rozehřátí můžete využít jak plotýnku (není nutné dávat do vodní lázně, pokud od nádoby, ve které rozpouštíte mýdlovou hmotu nebudete odcházet, nemůže se nic stát) a nebo klidně dejte rozehřívat do mikrovlnné trouby – doporučuji snížit o cca třetinu výkon a kontrolovat… jakmile se tuhá hmota změní v tekutou, je to hotovo a připraveno k další práci. Pro rychlejší rozpouštění je dobré nakrájet mýdlovou hmotu na malé kousky.

   S hmotou si můžete nejrůzněji pohrát, krájet malé kousky, vykrajovat pomocí vykrajovátek na cukroví, zalévat je jinak obarvenou mýdlovinou, kombinovat barevné a čiré, zalévat drobné předměty apod… prostě to je už jen a jen na vás…
   Hotová mýdla je dobré po vyjmutí z forem zabalit do celofánu nebo zatavit do igelitu, když je necháte delší dobu na vzduchu, budou natahovat vzdušnou vlhkost a na jejich povrchu se srazí malé krůpějky, které poté i ztuhnou. Ale i tato vlastnost se dá využít jako záměr – povrch mýdel se zmatní a vypadá také velice zajímavě. 
   TIP č.1: Chcete dopřát radost z výroby mýdel více dětem a nemáte dostatek prostředků na pořízení většího množství mýdlové hmoty?? Kupte obyčejná mýdla, z mýdloviny odlijte jen drobné tvary a po zaschnutí je přilepte ke koupeným mýdlům tak, že místo, kam budete přilepovat zdrsníte (např. lžičkou, nožíkem), pomocí pár kapek vody uděláte takové mýdlové lepidlo a přilepíte…

   TIP č.2: Výroba mýdla s nápisem nebo fotografií také není složitá – stačí jen obrázek nebo text vytisknout na průhlednou fólii v tiskárně (jedná se o fólie do zpětného projektoru, dají se zakoupit podle typu tiskárny) a poté vložte na dno formy a zalijte hmotou). Obrázek sice drží jen pár umytí, ale na pohled je velice efektní… takto je vyrobené například mýdlo s Pfkou, tak jak vidíte na postupových fotografiích.
Komentáře