Práce s keramickým práškem Techniky

 

 Keramický prášek je speciální směs, se kterou se pracuje podobně jako se sádrou, ale ve výsledku je mnohem profesionálnější. Na jeho rozmíchání budete potřebovat vodu, kterou postupně přilívejte a míchejte. Výsledná konzistence by měla připomínat lívancové těsto.

 

 Rozdíl mezi tímto práškem a sádrou je hlavně ve hmotnosti výsledných odlitků, odlitky z kermického prášku jsou velmi lehké. Také se dobře rozmíchává a netvoři se v něm bublinky, tudíž odlitek je úplně hladký.
Na výrobu mangnetů si připravte buď profi-formy, jejichž nabídku najdete v e-shopu nebo formičky na pečivo. Obě varianty doporučuji vymazat olejem (osobně nejraději používám lampový olej), což uděláme jednodušše pomocí štětce. Silikonové formy nemusíte vymazávat vůbec.  Poté do forem vlijete rozmíchaný prášek. Chcete-li vyrobit odlitek se zapuštěným magnetem, nelijte až po okraj, protože v tomto případě nalepte magnet na izolepu a vložte jej do hmoty (díky izolepě se vám nestane, že by se magnet „utopil“ a navíc vám zajistí, že nalepená strana zůstane čistá.
Máte-li mělké formičky, pouze je vylijte a mangnet přidělejte až po ztuhnutí (nejlépe pomocí tavného pistole).

materiály - keramický prášek, forma a formičky, magnety nalití vody do prášku a promíchání nalévání do vymazaných forem


Na závěrečnou úpravu povrchu můžete použít několik druhů barev, přičemž nejlépe vypadají barvy na keramiku, které vytvoří lesklý hladký povrch zdánlivě připomínající glazuru.
Samozřejmě je možné použít i temperové barvy (pak je nutné ještě hotové dílko přelakovat bezbarvým lakem, aby se zafixovala barva) nebo lépe akrylové barvy, které jsou po zaschnutí otěruvzdorné. V obou případech je však výsledek matný. Další možností je nalakován
í pomocí spraye, ale to jde jen tehdy, pokud chcete mít odlitek jednobarevný.

hotové odlitky namalováno akrylovými barvami

Nemusíte však zůstávat jen u malých magnetů. Pomocí velkých forem (jejichž nabídku opět najdete v obchůdku) si můžete odlít krásné dekorace vašeho bytu. Jako příklad vám nabízím sluníčko, které zdobí stěnu mé dílny. Povrchová úprava může být opět různá….

odlitek matná úprava pomocí tónované akrylové barvy úprava přelakováním zlatým sprayem
Komentáře