Šibori na hedvábí Techniky

 

 Malování a barvení hedvábí má opravdu mnoho variant a vybrat si z nich právě tu, která se vám bude líbit je opravdu těžké. Možná proto je dobré vyzkoušet si co nejvíce a potom se rozhodovat.

 

 

   A protože malování na hedvábí není právě levný koníček, stojí myslím za to, si vše přijít vyzkoušet na kurz a až poté investovat do materiálů. Velmi jednoduché a přitom efektní je batikování hedvábí pomocí barev, které se fixují parou. Pro klasické malování pro jejich fixaci potřebujete speciální napařovací hrnec, ale pokud je využijete na zapouštění barev do vlhkého hedvábí, můžete pro fixaci využít mikrovlnou troubu.
   Pro batikování si připravte nějaký hedvábný polotovar (šátek, šálu, polštářek, kravatu apod.) – jejich nabídku také najdete v našem e-shopu v oddělení hedvábné polotovary, můžete použít různé druhy hedvábí – od pongé až po twill. Důležité je vždy hedvábí před zapouštěním barev dobře namočit v octové vodě – poměr octu a vody je 1:1.
   Hedvábí se dá různě motat, skládat, natáčet a vyvazovat. Odtud je název šibori, přesněji araši šibori, což je jeden z typů natáčení na tyč. Samozřejmě lze použít veškeré tyto techniky i na jiné látky – nejen na hedvábí. Chcete-li se naučit jednotlivé varianty skládání a namotávání, doporučuji navštívit některý z mých kurzů, kde vám ukáži co a jak a vy si vyzkoušíte tuto skvělou techniku na vlastníma rukama, což je u každé techniky to nejlepší. Pro ukázku jsem zatočila hedvábí stejně jako se točí trika, když na nich chcete nabatikovat spirálu.
 

 Poté si připravte barvy na hedvábí SILK ART od fy Marabu – pro začátek vám stačí 2-3 barvy. Ve víčku barvy je zadělaná pipeta, která vám umožní přesné dávkování barvy. Pomocí pipety nanášíme barvy na hedvábí a snažíme se barvu dostat co nejvíce do materiálu. Pozor – barvy mají vysokou pigmentaci, proto pracovní stůl i své ruce chraňte – nejlépe igelitem a rukavicemi. Naneste na hedvábí barvy stejně tak jako se to dělá u triček. Zapracujte prsty (na rukou samozřejmě máte rukavice) pořádně do hedvábí, nebojte se klidně celý nabarvený zámotek dlaní zmáčknout). 

PS. Možná se vám zdá můj zámotek nějaký velký, je to proto, že jsem zatočila šest šátků 55x55cm na sebe položených – díky tomu získám šest identických spirál – které Radka zašije do hedvábné patchworkové deky. 

   Hedvábí vložte do mikrotenového sáčku a konec zamotejte (ale neuzlujte!!) a vložte do MT výkon 600W na cca 4-8 minut podle velikosti šátku, šály apod. Šátek 55x55cm se fixuje cca 5 minut. Důležité je poprvé zkontrolovat, jestli hedvábí nevysychá, protože pokud by vám v troubě zcela uschnulo, hrozí, že následně by mohlo shořet. Na fixaci můžete také použít plastové nádobí určené pro MT, ale nezapomeňte ve víku nechat malý otvor na unikání páry.
 

 Zafixované hedvábí opatrně vyndejte (je velmi horké) a vyklopte do studené vody. Důkazem správné fixace je, že z hedvábí neuniká žádná barva, voda by měla zůstat zcela čirá. Hedvábí rozvažte a důkladně properte. Ještě vlhké vyžehlete žehličkou nastavenou na teplotu bavlna. Díky barvám SilkArt si hedvábí i po nabarvení zachová přirozenou lesklost a jemnost. Přeji vám krásné tvoření …

Všimněte si, že hedvábí se chová jinak než bavlna – vyvázená kolečka se na něm jeví jako čtverečky (vyzkoušeno) a spirála jde taky mírně dohranata…. 

 

Komentáře