Malování pomocí šablon Techniky


  ukázka použití originálních šablon  Pokud patříte mezi osoby, které zvládají namalovat nejvýš prasátko jedním tahem, a přesto si chcete vylepšit věci kolem sebe, zkuste si dnes se mnou zkusit malovat přes šablony. Není to složité a po několika pokusech na papír se můžete klidně pustit na stěny, nádobí, textil a vlastně na jakýkoliv povrch. Postup je stále stejný, jen je nutné zvolit vždy barvu vhodnou na příslušný povrch.

 

Ale než začneme malovat, je nutné si připravit samotnou šablonu. Pokud si na to netroufáte, můžete ji zakoupit již hotovou.
Výroba šablony není složitá. Předlohu si namalujte nebo obkreslete (dostatek námětů najdete v časopisech s vyšíváním apod.) na papír. Dále budete potřebovat pevné kancelářské desky nebo podobnou fólii (například takovou, která se vkládá ve škole do sešitů při geometrii), na kterou lihovým fixem překreslíme zvolený motiv a vyřízneme ho řezákem (katrem) nebo vystřihneme ostrými nůžkami. Pokud zvolíme skládanou šablonu – tj. obrázek rozdělíme na několik barevných vrstev a na každou si uděláme zvláštní šablonu – je nutné si vyznačit také tzv. „lícovací“ body, díky kterým budeme při práci moci obrázek přesně složit na sebe. Vyřezanou šablonu upevněte na podklad pomocí lepící pásky respektive přišpendlete (v případě, kdy textil malujete na polystyrenové desce).
Nedoporučuji dělat šablonu z papíru, protože má velmi malou životnost, kraje se po jednom použití roztřepí a další práce již není pěkná.
Samotné nanášení barev není nijak složité, jen je důležité si pamatovat, že zde platí pravidlo MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE. Tupovacím štětcem ( kulatý štětec s krátkými štětinami) nebo kouskem molitanu (jednodušše rozstříhejte houbičku na mytí nádobí) nanášejte velmi malé množství barvy, ještě před nanesením raději otřete štětec či molitan do papírového ubrousku. Pokud pracujete tupovacím štětcem, dělejte malé krouživé pohyby, v případě molitanu tupujte.
Pokud chcete zdobit tmavé tričko musíte použít krycí barvy na textil. Detaily obrázku můžete domalovat konturami na textil.
Také tuto techniku si můžete vyzkoušet na mých kurzech kreativní tvorby.

předloha šablony myška 1 předloha šablony myška 2 hotová myška hotové tričko - kombinace batiky a šablonování

Komentáře