
Rychlé, krémové a plné chuti – tahle veganská variace na oblíbené ňoky vás překvapí neotřelou kombinací arašídového másla, uzeného tofu a žampionů. Ideální recept, když máte málo času, ale nechcete slevit z chuti ani výživy.
Recept najdete v tomto vlogu – začátek je v 6:25
🧺 Ingredience (2 porce):
1 balení hotových noků
1/2 balení uzeného tofu (nakrájené na kostičky)
150–200 g žampionů (nakrájené na plátky)
1 menší cibule (nasekaná najemno)
2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
1–2 lžíce arašídového másla (ideálně hladkého)
150 ml rostlinné smetany (např. ovesná nebo sójová)
1–2 lžíce sójové omáčky
Olej na smažení
Sůl, pepř, uzená paprika, špetka chilli (dle chuti)
Trocha vody nebo vývaru (na zředění omáčky)
Fermato shitakee
Postup:
Nakrájej uzené tofu a malé kostky.
Opraž tofu
Na pánvi rozehřej trochu oleje, přidej tofu a opékej dozlatova. Dej stranou.
Ve stejné pánvi osmahni cibuli dozlatova. Přidej česnek a krátce orestuj.
Mezi tím nakrájej žampiony na plátky a přidej je k cibulce.
Restuj, dokud nepustí vodu a nezačnou se lehce opékat.
Arašídové máslo rozmixuj spolu se smetanou (nebo pokud nemáš stejně jako já, tak s rostlinným mlékem).
Umixovanou hladkou omáčku nalij do pánve a dochuť uzenou paprikou, sójovou omáčkou, pepřem a lžičkou fermetované omáčky shitakee případně troškou citrónové šťávy.
Ňoky uvařte podle návodu na obalu.
Při podávání můžete přidat trošku chilli oleje nebo chilli koření, pokud máte rádi pikantní a dozdobte bylinkami – např. bazalkou a můžete přidat nasekané arašídy.
Druhý den můžete orestovat zbylé ňoky a uzené tofu a omáčku zjemnit smetanou (kterou jsem mezitím koupila :-))