Postní čas Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Ve středu, které se říká také popeleční, začíná období půstu. V minulosti se v tomto čase – 40 dní před velikonocemi – nejedlo maso, ryby, vejce a ani mléčné výrobky. V podstatě se dá říci, že se naši předkové na tento čas stávali vegany. Protože já vegan už pátým rokem jsem, přidávám si vždy do půstu něco navíc. Například půsty pouze na vodě nebo kombinované voda a čerstvě lisované šťávy.

Možná si řeknete, že to nejde vydržet. Také jsem si to myslela. Ale je to jen v naší hlavě. Já se vždy na půst těším a vlastně se něj psychicky připravuji. Pokud nechcete rovnou začít pouhou vodou, zkuste půst na šťávách a vodě.

Šťávy je dobré denně lisovat čerstvé. Doporučuji si pořídit šnekový odšťavňovač, protože je jednak nejšetrnější ke šťávám, ale z vlastní zkušenosti se úžasně čistí. Šnekový znamená, že zeleninu a ovoce drtí takovýto keramický šnek.

Mezi mé nejoblíbenější šťávy patří mrkvová. Mrkev neloupu, jen ji dobře omyji a po kusech vkládám a lisuji. Pití mrkvové šťávy v předjaří a prvních jarních dnech má také další bonus – vyživuje vaši pokožku zevnitř a díky množství betakarotenu ji připraví na sluneční paprsky.

Půst2

Dále jablečná, kdy se dají využít i méně krásná jablíčka ze zahrádky. Jablka pouze umyji a rozčtvrtím. Žádné vykrajování….

Půst3

A určitě šťáva z červené řepy. Řepu samozřejmě oloupu. Tato byla už lehce seschlá a proto z ní moc šťávy nebylo.

Půst4

Odšťavňovač může fungovat i jako dobrý drtič. Třeba dužiny z čerstvého kokosu, který jsem otevřela mou oblíbenou metodou a vydolovala dužinu.

a větší kusy vydolované dužiny nastrouhala „tygrem“ na proužky a co už nešlo krájet jsem vkládala do odsťavňovače.

Moc šťávy z toho nebylo, spíš pár kapek, ale dužina vypadla krásně nadrcená a já ji dala usušit.

Půst

Další oblíbené ovoce na odšťavení je ananas. Kdy vlastně odšťavuji jen to, co zbyde, když z něj vyřežu kolečka.

Půst1

A když ananas odsťavíte po kokosu, máte ve sklence skvělou piňa coladu.

Také občas zkusím zázvor, ale pozor, šťáva z něj má opravdu sílu a musíte jej hodně ředit.

Pokud si chcete pročistit tělo a nebo když na vás něco leze, tak určitě nasaďte šťávu nejvyššího kalibru a to mrkev, jablko, řepa a trošku zázvoru.

Tak si zpestřuji půst já. Ale pro vás mám výzvu – zkuste 40 dní žít jako naši předci. Pokud potřebujete inspiraci, klikněte na klíčové slovo vegan zde na stránkách, kde najdete spoustu receptů a nebo mne sledujte na Instagramu nebo v mé skupině Hravě a zdravě na FB, kam ode dneška do velikonoc dám minimálně 40 receptů na chutná postní jídla.

A možná si říkáte, že je škoda vyhodit všechno, co zbyde z odšťavené zeleniny a ovoce. Já si to taky říkám a tak vám již brzy prozradím, jak z drcené mrkve a řepy dělám skvělé placičky.

Pokud nemáte odšťavňovač, tak doporučuji koupit šťávy, ale jen ty, které jsou čistě 100% a bez dalších přídavků čehokoli. A co se délky týče, tak to je jen na vás, poslouchejte své tělo. Já většinou úplně v pohodě zvládám pět až sedm dní. A nezapomeňte, že po najetí na běžnou stravu musíte velice pomalu, jinak půst vlastně neměl moc  smysl…

Tak co? Zkusíte se postít? Odpustíte trošku svému tělu??? A zkuste i odpustit sami sobě a lidem kolem vás… i o tom je postní čas….

 

 

Komentáře