Zeleninovo-lněné krekry Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Kdo mne sleduje na Instagramu, možná si všiml, že jsem přestala dávat fotky jídel z mé postní výzvy… Nehřeším, ale prostě jsem minulý týden cítila, že jsem nějaká moc „nacpaná“ (ano, i z rostlinné stravy se můžete přecpat) a potřebuji oddych, a tak jsem si dala šest dnů na šťávách – tj. pila jsem jen vodu a čerstvě lisované šťávy….  A když odšťavňuji doma, snažím se využít drť… nejčastěji na výrobu lněných placek se semínky. Ty mi pak nahrazují pečivo. A tak jsem si řekla, že se s vámi podělím jak na to.

Mám šnekový odšťavňovač G21 a zrovna teď jsem koukala, že je v Alze v akci. Já ho mám tři roky a jsem s ním moc spokojená.

Nejčastěji využívám drť z mrkve a červené řepy.

Základním pojivem jsou lněná semínka, ideálně zlatá. Hrneček si namočím do trošky vody, aby se kolem nich vytvořil takový sliz….  Druhý hrneček spolu s půl hrnečkem slunečnicového semínka rozmixuji na prášek.

Do mísy si dám drť z odšťavené mrkve, přidám trošku oleje (protože jak víme, vitamín A je rozpustný v tucích), dvě až tři lžíce lahůdkového sušeného droždí, sůl, koření dle chuti – včera to byli francouzské bylinky, ale je to jen na vás, čím si to ochutíte. Přidám namočený len, další semínka – sezamové, dýňové apod. a dle potřeby ještě trošku podliji vodou, tak aby se směs spojila v kompaktní hmotu.

Tu pak nanáším na podložky do sušičky. Já vlastním typ G21 a  konečně jsem  sehnala vložky a nemusím používat pečicí papír se kterým to byla pěkná pakárna…. Natírám pomocí gumové stěrky na placku cca 4 mm silnou a na ni jídelním nožem naznačím jednotlivé dílky.

A pak dám přes noc sušit na 42°C. Většinou suším cca 7 hodin, ale záleží na síle nanesené hmoty…

Pokud nejste zastánci živé stravy, můžete placky dát do trouby na 50°C a usušit je tam…..

Hotové krekery používám místo pečiva. K salátům. Nebo jako zobání k vínu… Je to zdravé a je to moc dobré.

 Do lněných placek můžete přidat i třeba sušená rajčata naložená v oleji, různé ořechy apod….

Rajčata přidávám k rozmixovaným semínkům a také rozmixuji.

Základní hmotu si můžete rozdělit a přidat do každé jiné koření či právě rajčata apod…

Nemusíte natírat plochu, ale vytvořit si kulaté placičky. Tady jsem ještě používala pečicí papír, ale určitě doporučuji si do sušičky pořídit sušící vložky, pomohou i se sušením bylinek a drobného ovoce.

Tady jsou placičky, které jsem dělala při předchozích šťávových dnech. 

A tady jsou ty včerejší….  určitě je zkuste taky.

A ještě jsem vám to natočila i jako video…. tak snad to pomůže 🙂

Komentáře