
Konečně tu je den, kdy odjíždím na Moravu…. těšila jsem se už pár týdnů…. prostě týden s kamarádkami v Opavě je skvělý…
Mám sbaleno jako bych jela na měsíc, ale je to hodně tím, že beru s sebou tvoření i věci na vaření.
Cestou do Opavy jsem udělala malou zatáčku směr Břeclav.
Zajímalo mne totiž, jak se má oblíbená fermentovaná zálivka vyrábí…. a tak jsem přibrzdila v Kosticích. A spolu s majitelem a ředitelem firmy jsem nakoukla „pod pokličku“.
Viděla jsem vše od začátku do konce…. i třeba jak se vyrábí koření Pálíto a Šimráto z usušených rajčat, zázvoru a česneku, které zbydou po fermentaci. Jak se ručně nalévá, balí, etiketuje.
S Radimem Stráníkem jsem již dělala rozhovor online – ale řeknu vám, že na živo je ještě větší sympaťák a hlavně člověk, které to dělá s nasazením sobě vlastním a dává do toho vše…. a myslím, že na výsledku je to prostě znát.
Jsem moc ráda, že mohu podpořit malou českou firmu, která roste a získává si další nadšence zdravé zálivky, která z každého salátu udělá lusknutím prstu pochoutku, ale která se dá přidat i do spousty dalších jídel…. což z mých vlogů už víte…
A měla jsem možnost nakouknout do nové, modernizované linky, která v budoucnu nahradí tu ruční práci a díky ní nebudete muset na své objednávky čekat…. (i když u Fermata se čekaní fakt vyplatí :-))
A pokud jste ještě tuhle skvělou zálivku s mnoha příchutěmi, koření nebo octy nevyzkoušeli, tak připomínám, že na www.fermato.cz ode mne máte slevu 10% a slevy se tu sčítají, takže pokud si třeba objednáte testovací sadu, která bude v akci nebo jinou akční sadu, tak se vám přičte ještě moje sleva 🙂 A to se opravdu vyplatí… tak koukněte hned teď na www.fermato.cz
Hned po příjezdu jsem udělala holkám salát…. samozřejmě s Fermatem.
Dalším jídlem bylo poke bowl – opět jsem použila i Fermato – skvělé dochucovadlo a vše 🙂
Tohle jídlo miluji a měla jsem radost, že chutnalo i holkám…
Kromě jídla je součástí našich společných chvil i tvoření… tradičně jsou to náramky z korálků, díky jedné z nás – Monice z www.koralkovysvet.sk – tady vidíte moje letošní – dva jsou opravené a tři úplně nové.
Uvítací drinčík – ibalGIN 🙂 aneb růžový tonik, růžový gin a mražené maliny.
Dáváme si s holkama malé dárky – ty moje jste viděli v minulém vlogu a potěšily…. a od Monči jsme dostaly čtyřhodinovou masku, která se prý úplně vpije do pleti…. řeknu vám – lekla jsem se sama sebe v zrcadle 🙂
K večeři jsem dělala svůj oblíbený salát z čočky beluga s hlívou, sušenými rajčaty a ume octem…. PS. už jste někdy zkoušely jíst s maskou na obličeji??? 🙂
Na snídani jsme upekla koláč….
Maska nakonec opravdu hodně zprůhledněla… ale tady už ji na sobě nemám 🙂
Iva se vrátila z Gruzie a tak nám večer vyprávěla a promítala fotky…. myslím, že tahle země by se mi také líbila 🙂
Druhý den k obědu rozmačkané brambory – uvaříte malé nové brambory ve slupce, pak je dáte na peč. papír, rozmáčknete a potřete olejem s kořením a upečete do zlatova.
Ty byly přílohou k salátu tzv. zbytkáči – tj. vše co zbylo z pokebowl smíchej s zbylým čočkovým salátem a přidej sojanézu a k tomu ještě čerstvá zeleninka s Fermatem, jak jinak 🙂