Vlog 739/23 – Slavnosti pětilisté růže Akce / Blog / Cestování / Vlog

Srdečně vás zvu na Slavnosti pětilisté růže do Českého Krumlova, které jsou městskou historickou slavností situovanou do doby panování šlechtického rodu Rožmberků, převážně pak posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka. Scénáře jednotlivých ročníků slavností vycházejí z významných výročí města Český Krumlov a konkrétních dějinných událostí spjatých s rodem Rožmberků a tímto městem.

Letos se konaly v termínu 16. a 17. 6. 2023 a tématem letošního jubilejního ročníku byla oslava 770. výročí města Český Krumlov, kdy v roce 1253 bylo poprvé zmíněno jméno Krumlova na listině moravského markraběte a rakouského a štýrského vévody Otakara, budoucího českého krále Přemysla Otakara II., ve které je mezi svědky uváděn Vítek z Krumlova (Witigo De Chrumbenowe).

Již po několikáté jsem měla tu čest jít v hlavním průvodu, šaty jsme měli půjčené z fundusu Klášterů a Městského divadla, šperk jsem si vyrobila, jak jste mohli vidět tady.  Na páteční průvod jsem si mohla ještě nechat rozpuštěné vlasy, resp. moji paruku 🙂

Součástí Slavností jsou stánky dobového tovaru a ukázkami historických řemesel, dobové hry pro děti i dospělé a další historické programy, středověká hudba, divadlo, historický tanec, historický šerm, kejklíři, fakíři a ohňové show. V průběhu slavností proběhne téměř stovka vystoupení a programů několika scénách v historickém centru města.

V Pivovarské zahradě jsme po skončení průvodu hrály Lakomé barky.

Druhý den dopoledne opět do kostýmů – Martin byl hlavní šněrovač a šlo mu to skvěle 🙂

V divadle nás poté načesaly v souladu s historickými trendy 🙂

Zašli jsme pozdravit Jarušku do jejího obchůdku Hezky česky.

A poté začalo řazení průvodu, které má svá pravidla, protože v průvodu šlo kolem šesti set lidí. My jsme byli dvořané Petra I. z Rožmberka a Kateřiny z Vartenberka – tak jako vloni. 

S průvodem jsme prošli celým Krumlovem.

Občas nás někteří diváci opravdu pobavili 🙂 aneb díky Broučku a holky z Brna 🙂

Je to opravdu skvělá akce.

Velká pochvala městu za vratné kelímky – letos poprvé….

Už teď se těšíme na Slavnosti 2024.

Pokud se chcete přijet také podívat, zapište si do diářů termín 21. a 22. 6. 2024

Mějte se krásně a zítra vás opět mimořádně (protože jinak v neděli vlogy nedávám) pozvu na divadlo Víti Marčíka, který byl také součástí této krásné akce.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *