Dýňové pyré Recepty / Různé nápady z kuchyně / Rychlé večeře / vegan

Máte větší úrodu dýní a chcete je zpracovat na zimu?? Nebo si jen chcete připravit základy z dýně na týden, kdy nebudete mít moc času na vaření?? Oba dva problémy vyřeší výroba dýňového pyré…..

Rozdíl je jen v tom, že pyré, které chcete skladovat delší dobu, třeba klidně celou zimu, musíte ještě sterilizovat – klasicky v hrnci s vodou – 20 minut při teplotě vody 95°C.

Toto pyré je z dýně hokaido, která má výhodu, že se nemusí loupat… jde to i z jiných dýní, jen je třeba je oloupat, jinak postup je stejný.

Toto je příprava slané varianty pokrmu – pocákané olejem, osolené, opepřené spolu s kusy cibule

Peču tak půl hodinky na 180st. Do změknutí dýně.

Na sladkou variantu jen pokladu dýni na pečicí papír, nic dalšího nepřidávám.

Obě varianty nechám vychladnout. Poté je přendám do mixéru – já použila Nutribullet RX.

Nejdřív jsem rozmixovala ty neutrální kousky – tj. pečené bez ničeho – se skleničkou vody…. a přendala do skleničky. Poté bez vymytí nádoby jsem přidala tu slanou variantu a dvě skleničky vody a opět mixovala…

Část jsem přendala do skleničky, část do hrnce a zbyla mi špinavá nádoba nože… do té jsem přidala 300ml vody a promixovala….

A touto dýňovou vodou jsem zadělala bramborové těsto z pytlíku (no jo no, i já občas sáhnu po rychlovce). Část v hrnci jsem jen lehce dochutila a prohřála a měla jsem hotovou omáčku…

Z těsta jsem udělala placičky a osmažila je na troše oleje…

Další den byla dýňová polévka – tam jsem zase pyré lehce naředila a opět dochutila dle potřeby – tady jen trošku kurkumy, sójové omáčky a jeden prolisovaný česnek….  a k tomu listové šneky plněné cuketou a řepou….

Chutnalo to moc… ale přeci jen, trošku polévky zbylo….

To mi nezabránilo z ní udělat na další den omáčku a k ní gnocchi a kukuřízek…

A i s tímhle jídlem jsem zabodovala….

A sladká varianta padla na dýňový koláček – stačilo přidat trošku oleje, špaldové mouky, třtinového cukru, kypřícího prášku, rýžové mouky a čokopeciček…..

I ta u vnučky uspěla….

Takže pokud spotřebujete do cca 5 dnů, tak vám stačí jen dát do ledničky a pokud to chcete na delší dobu, dejte do menších skleniček po okraj a zavařte – jak píšu výše…..

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *