Řepové špagety Recepty / Rychlé večeře / vegan

Blíží se teplé dny a to je období, kdy mám pocit, že bych měla začít tělu odlehčovat a zařazuji do jídelníčku pravidelně nevařená jídla. A hlavní roli mezi nimi hrají špagety z nejrůznější zeleniny, které si připravuji díky spiralizéru. Ale pokud jej nemáte, tak místo špaget můžete škrabkou na brambory udělat tenké plátky. Není důležitý tvar, ale tenkost kousků, díky čemuž se skvěle namarinují. Více uvidíte ve videu:

Budete potřebovat: velkou červenou řepu, olivový olej, ume ocet, javorový sirup, sůl, pepř, avokádo, slunečnicová semínka, mandle, sojová smetana, lahůdkové sušené droždí, čerstvý koriandr. Stejně dobře můžete připravit špagety z cukety, bílé ředkve daikon, mrkve, okurky apod.

hádejte, co to je??? Ano, zbytek řepy ze spirlizéru….

Syrovou řepu si oloupeme a uděláme z ní tenké špagety. Na jednu velkou řepu přidáme 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci ume octa – japonského octa, který je víc slaný než kyselý, 1 lžíci javorového sirupu, který můžete skvěle nahradit tekutým českokrumlovským karamelem. Společně promícháme, osolíme a opepříme a necháme cca 2 hodiny v lednici marinovat. Namočte si hrst slunečnicových semínek a půl hrsti mandlí a nechte 2 hodiny namáčet. Poté slijte a těsně před podáváním umixujte spolu s jedním avokádem, solí, pepřem, lžící sušeného droždí a dvěma lžícemi sójové smetany. Pokud máte rádi koriandr, tak ho přidejte také. Pokud je na vás moc intenzivní, můžete ho nahradit jinou bylinkou – petrželkou, pažitkou apod.

Umixovanou pastu dejte na řepové špagety a vychutnejte si to skvělé propojení chutí. Možná budete překvapení, jak lahodně chutná syrová červená řepa, stejně jako moje kamarádky.

Dostala jsem několik dotazů na spiralizér – ten můj je opravdu z druhé ruky a netuším, kde se sežene, ale moje mamka má tenhle a je super – hlavně je tam vymyšlená ta špejle, která drží zeleninu u sebe a tudíž se s ním lépe manipuluje.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *