Kváskový kringel a loupáčky Domácí pekárna / Moučníky / Recepty / vegan

V pátek jsme dostali od kamarádky Moniky malou skleničku kvásku. Trošku jsme ho nakrmili a v sobotu ho byla téměř plná malá sklenička od jogurtu. A protože chleba jsme měli, tak jsem se rozhodla použít ho na sladko a můj skvělý výkonný robot na všechna kynutá těsta jménem Martin vytvořil krásné vláčné těsto z

500 g špaldové mouky

200 ml rostlinného mléka

100 g třtinového cukru

100 g Alsanu

3 lžic vanilkové Hrašky

2 lžic medoviny (původně měl být rum, ale došel)

kůry z jednoho bio citronu

špetka soli

a malé skleničky kvásku

Těsto jsme nechali nejdříve kynout pod vlhkou utěrkou na topení tak hodinu až dvě (prostě během filmu Lichožrouti) a pak jsme ho překryli fólií a dali do lednice. Ráno jsem si přivstala a ze 3/4 těsta umotala klasicky Kringel – jako v tomto receptu – jen náplň byla z Alsanu místo z kokosového oleje.

Opět jsem na pečení použila dortovou formu, vyplatí se to, Kringel drží krásně u sebe a nerozjede se…

Konečně jsem přesvědčila Martinovu plynovou troubu, aby nepřipalovala… stačila velká dlaždice na dno trouby… takže po cca půl hodině jsem vytáhla tohoto krasavce.

Narozdíl od klasického kynutého s použitím droždí bych řekla, že je mnohem vláčnější a chuťově skvělý… já se snad naučím ten kvásek dělat a hlavně správně skladovat a krmit 🙂

Čtvrtinu těsta jsem si dala do krabičky a dala do ledničky a další ráno vznikly úžasné loupáčky.  Ráno jsem ho vyndala z lednice a nechala půl hodinky v teple oživit. Pak jsem vyválela placku.

Rozkrojila jsem ji na čtvrtiny.

Na každou čtvrtinu jsem dala lžičku vegan nutelly.

Rukama jsem natáhla těsto do délky a růžky na dlouhém okraji jsem lehce zahnula, aby nebyly tenké a nepřipalovaly se. Celé jsem to zamotala do rohlíčku.

Na plechu vystlaném peč.papírem nechte ještě 15 minut dokynout.

Poté potřete roztokem z lžičky agáve a lžičky vody. A posypte mákem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180st cca 20 minut.

Možná si říkáte, co to mám namalované na to pečicím papíru. Vysvětlím: ráno, než jsem začala péct loupáky jsem vám nahrála video, jak si obkreslit střih roušky, když nemáte tiskárnu. No a přeci ten pečicí papír nevyhodím (já mám střihy vytisklé a vystřihlé už v několika provedeních) a tak jsem ho kresbou směrem na plech použila na loupáčky 🙂

Loupáčky nechte trošku prochladnout na mřížce.

Můžete (a nemusíte) pocukrovat.

Jsou krásně vláčné a ta nugeta uvnitř je lahodná.

Dobrou chuť.

Komentáře