Kringel Domácí pekárna / Moučníky / vegan

Začalo to tím, že jsem na internetu objevila tento obrázek….  moc se mi líbil způsob zapletení tohoto moučníku… a tak jsem začala pátrat… a i díky fanouškům na FB jsem objevila Estonský Kringel.

Podařilo se dokonce vypátrat zdroj obrázku.

A od nápadu je jen kousek k činu…..   a protože jsem si minulý týden ověřila, že kynuté těsto jde v pohodě i bez žloutků a dokonce skvěle chutná i bez bílé mouky, použila jsem stejné kynuté těsto jako na dvojctihodné koláče – včetně kombinace špaldové a celozrnné mouky. Na menší kringel vám stačí poloviční dávka.

Zatímco vám kyne těsto, připravte si směs na náplň z

50 g kokosového oleje 

4-5 lžic třtinového cukru

3 rovných lžiček skořice

Vykynuté těsto si rozválejte na co možná nejtenčí placku.

 

Potřete připravenou směsí.

Zarolujte.

Ostrým nožem rozřízněte vejpůl…    Tuto část jsem vám zapomněla vyfotit, tak jsem se hrnula do zamotávání – tak jak vidíte na obrázku výše. Nedořízněte do konce, aby se vám to nerozdělilo na dva kusy – na začátku to musí držet pohromadě.

Takto můžete dát na plech vystlaný pečicím papírem a upéct, ale já se bála, aby se mi to nerozjelo a tak jsem použila dortovou formu. Té jsem vystlala peč.papírem jak dno, tak jsem částečně dala papír i kolem stěn.

 Nechte ve formě ještě cca 15 minut dokynout. Mezi tím si rozehřejte troubu.

Pekla jsem klasicky – 180st – cca 25minut – do zezlátnutí…

Ještě teplý chutnal nejlépe – lehce by se to dalo přirovnat k chuti trdelníku….

_DSC6811

Můžete ho nechat tak jak je. Nebo jemně pocukrovat….

_DSC6818

Určitě by se dal také polít vyšlehanou směsí z citrónové šťávy a moučkového cukru….

_DSC6824

Určitě doporučuji nedělat z celé dávky, ale spíš zopakovat vícekrát z této menší… nejlepší byl právě hned po upečení…. druhý den jsme dojídali k snídani, sice chutnal stále dobře, ale ta chuť teplého trdelníku už tam nebyla :-))

autor: thingswemake.wordpress.com A pátrala jsem na netu dál … a vidíte, že kromě skořice lze Kringel plnit i rozinkami, polévat čokoládou… fantazii se meze nekladou.autor: chocolateriver.de Nebo ho můžete posypat kousky mandlí – tak jako naši vánočku…

V tomto vlogu jsem vám natočila, jak se kringel motá, řeže a zase motá…. 🙂

 

 

Komentáře