sdr Recepty / Rychlé večeře

Další jídlo z tzv. skoro prázdné ledničky. Aneb, když máte v lednici jednu cibuli, pár žampionů, které už se přímo klepou na to být použity a jedno uzené tofu.

Vymyslela jsem trošku jinou míchanici 🙂 Na cibulku dejte restovat pár žampionů a hrstičku arašídů. Až žampiony změknou, podlijte lžičkou sójovky, přidejte půlku rozmačkaného uzeného tofu, kurkumu, opepřete, dle chuti dosolte černou solí a zakápněte troškou ovesné smetany…. k tomu domácí kvašené zelí… mňam….. skoro půlka mi zbyla na večeři, jak to bylo syté….

Zatímco necelá půlka odpočívala v lednici, přemýšlela jsem co k tomu….

Tento týden se snažím jíst bezlepkově a zjistila jsem, že bych potřebovala nějaké pečivo, ale nikam se mi nechtělo a péct housky nebo chleba už tuplem ne. A můj pohled padl na můj oblíbený vaflovač.

Slané vafle už jsem dělala několikrát, ale nikdy ještě jen čistě z cizrnové mouky… tak jdeme na to.

Do nádoby Nutribulletu jsem dala skleničku sojového mléka (můžete libovolné rostlinné kromě kokosového), lžičku nevajec (ale můžete místo nich dát lžíci sójové mouky a vyjde to nastejno), třetinu skleničky lahůdkového droždí, třetinku kypřícího prášku, trošku kurkumy, sůl a necelou skleničku cizrnové mouky. Promixujte a pokud je ještě málo husté přidejte cizrnovou mouku, pokud naopak moc husté, nařeďte mlékem.

Nechte chvíli odstát. Mezi tím si vyndejte z lednice zbytek toho jídla a přidejte do toho co hrdlo ráčí a lednička nabízí – já jsem dala druhou půlku uzeného tofu a malou hrstičku slunečnicových semínek, která jsem nedojedla k snídani. Vše restnout na pánvičce, trošku kurkumy a trošku oves.mléka, aby to bylo krémové…

No a jdeme na vafle – klasika – nalít, zavřít, čekat, vyndat, dát na mřížku…  Prostě ať žije vaflovač. 

Směs vafle lehce „rozmáčí“ a tak ji dávejte až těsně před podáváním.

Po vychladnutí jsou vafle krásně křupavé, myslím, že skvělá náhrada pečiva.

Komentáře